Advertentie

AB InBev slokt Tripel Karmeliet en Kwak op

Tripel Karmeliet en Kwak belanden bij AB InBev. ©Thomas De Boever

Met de overname van Bosteels versterkt de bierreus zich op de groeiende markt van de speciaalbieren.

In de biersector zijn alle ogen al maanden gericht op de miljardenovername van SABMiller door AB InBev. De deal moet de internationale dominantie van de bierreus definitief bevestigen.

Maar de Leuvense brouwer zit intussen in eigen land niet stil: hij legt de hand op de brouwerij Bosteels, het bedrijf achter de biermerken Kwak, Tripel Karmeliet en Deus. Een deal die volgens insiders een prijskaartje heeft van meer dan 200 miljoen euro.

Dat AB InBev als koper opduikt, is voor velen allicht een verrassing. Tot nu toe was enkel geweten dat Heineken en vooral Duvel naar het dossier keken.

Waarnemers sloten AB InBev uit wegens het concurrentiële aspect van een deal. Dreigde AB InBev - in België al aanwezig met onder meer Jupiler, Stella, Hoegaarden, Leffe of nog Belle-Vue - niet té dominant te worden na de overname van Bosteels?

Het antwoord is nee. De bierreus verzekerde zich daar al van bij de Belgische concurrentiewaakhond. De al bij al geringe omvang van Bosteels - België vertegenwoordigt minder dan de helft van de totale omzet van 32 miljoen euro - maakt voor een reus als AB InBev geen groot verschil.

Door Bosteels te kopen versterkt de Leuvense groep zich op de West-Europese markt voor speciaalbier, die in tegenstelling tot die van de pils groeit. Vooral blonde speciaalbieren zoals Duvel (Duvel Moortgat), Affligem (Heineken) en Tripel Karmeliet zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Die behoren tot een segment waarin AB InBev minder sterk staat.

‘In Frankrijk en Nederland groeien we jaarlijks met 20 tot 30 procent’, zegt CEO Antoine Bosteels, telg van de zevende generatie. ‘Kwak en Tripel Karmeliet zijn onze sterkste producten.’ Meer dan de helft van de 145.000 hectoliter die Bosteels brouwt, is Tripel Karmeliet.

De verkopers van Bosteels zijn de oprichtersfamilie en het investeringsfonds Waterland, dat midden 2014 aan boord kwam. Ze bezaten elk ongeveer de helft van de aandelen.

Bosteels komt bij AB InBev terecht in het segment van de speciaalbieren (craft brewers), dat de bierreus al enkele jaren internationaal aan het uitbouwen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud