AB InBev stapt in website die Westvleteren hip maakte

Ratebeer riep enkele jaren geleden het trappistenbier Westvleteren XII uit tot 'Beste bier ter wereld'. De toonaangevende biersite maakt jaarlijks een top-100 op dat in de bierwereld met argusogen wordt gevolgd. ©REUTERS

De bierreus heeft een minderheidsbelang gekocht in het gerenommeerde Amerikaanse bierplatform RateBeer. De investering zorgt voor deining bij ambachtelijke brouwers.

RateBeer.com geldt al jarenlang als een onafhankelijk bierplatform, dat bieren punten geeft en jaarlijks ranglijsten publiceert van de beste bieren, brouwerijen en biercafés ter wereld. Het blonde bier Westvleteren 6 heeft bijvoorbeeld een score van 99 op 100 op de site, de Oude Geuze van De Cam eveneens. De ratings op de site zijn zo invloedrijk dat een bier met een topscore plots gegeerd wordt bij bierliefhebbers wereldwijd, zoals Westvleteren al kon ondervinden.

AB InBev  stapte blijkbaar al een half jaar geleden voor een onbepaald bedrag in het kapitaal na meer dan acht maand onderhandelen. Welk percentage van de aandelen de bierreus bezit, is niet bekend. De investering gebeurde via ZX Ventures, dat alle ambachtelijke bieren van AB InBev - waaronder Kwak en Tripel Karmeliet (Bosteels) - groepeert.

Verontwaardiging

De deal werd maandenlang stilgehouden, naar verluidt uit schrik voor de negatieve reacties van consumenten. Voor sommige ambachtelijke brouwers kan de investering van AB InBev niet door de beugel. Sam Calagione, een Amerikaanse bierpionier en de eigenaar van de brouwerij Dogfish Head, heeft aan RateBeer gevraagd zijn bieren van de site te halen. De Brusselse geuzebrouwer Cantillon heeft een gelijkaardige boodschap de wereld ingestuurd.

De oproep van Jean Van Roy (Cantillon).

Ze staan in hun protest niet alleen. Sommige brouwers trokken zich onlangs terug uit een bierfestival, nadat bekend was geraakt dat de organisator Wicked Weed was overgenomen door AB InBev. Dat gebeurde begin mei.

Volgens Joe Tucker, de gedelegeerd bestuurder van RateBeer.com, zal de site onafhankelijk blijven ondanks de instap van AB InBev. 'We behouden onze operationele onafhankelijkheid en zullen voortaan internationaal consumenten kunnen aanspreken', zegt hij. Volgens hem krijgt het platform met AB InBev als partner meer middelen om te groeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud