AB InBev tankt 4,5 miljard euro

Carlos Brito, de CEO van AB InBev. ©BELGA

De bierreus AB InBev zamelt 4,5 miljard euro in via een obligatie-uitgifte. De Stella Artois-brouwer sprokkelt cash om de coronacrisis te doorstaan.

Al een tijdje zamelt AB InBev  cash in. Twee weken geleden nam het bedrijf een kredietlijn van 9 miljard dollar volledig op. Daarom heeft AB InBev nu 16 miljard dollar cash. Daar komt door de euro-obligatie-uitgifte donderdag omgerekend nog eens 5 miljard dollar bij.

Dat AB InBev cash hamstert, is te verklaren door de coronacrisis. Een maand geleden kondigde de brouwer aan dat hij al 285 miljoen dollar omzet en 170 miljoen dollar brutobedrijfswinst (ebitda) was mislopen. En toen kampte AB InBev alleen nog maar in China met Covid-19.

Intussen houdt de ziekte ook in Europa en de VS huis. Daarom schrapte AB InBev vorige week zijn prognoses voor 2020.

Lingerie

Om cash te sparen schrappen talloze bedrijven - van de banken ING en KBC tot de lingeriemaker Van De Velde - hun dividend. Waarnemers speculeren erop dat ook AB InBev zijn slotdividend van 1 euro per aandeel schrapt of laat dalen. Als de uitkering doorgaat, verliest AB InBev 2,02 miljard euro cash.

95,5 miljard
Schuld
Eind vorig jaar zat AB InBev op een schuldenberg van 95,5 miljard dollar.

De brouwer heeft geld nodig om zijn grote berg schulden af te betalen. Dit jaar moet AB InBev 3 miljard euro aflossen. AB InBev had eind 2019 95,5 miljard dollar schulden. Dat was vier keer de brutobedrijfswinst (ebitda), een schuldratio die oploopt als de winst daalt.

Mogelijk brengt het tweede kwartaal verlichting. Dan hoopt AB InBev de goedkeuring te krijgen om zijn Australische activiteiten te verkopen aan concurrent Asahi. Dat moet 11 miljard dollar opleveren om schulden af te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud