AB InBev verdedigt stabiel dividend

AB InBev-CEO Carlos Brito. ©REUTERS

De top van biergigant AB InBev kreeg op de algemene vergadering vragen over het stabiele dividend van de groep. CEO Carlos Brito wil wel naar een hoger dividend, maar eerst moet de schuldenberg afgetopt worden, klinkt het.

Tijdens de algemene vergadering stelden heel wat aandeelhouders vragen over het dividend, dat al enkele jaren stabiel is op 2 euro per aandeel. De AB InBev -top herhaalde dat het dividend stabiel blijft omdat het bedrijf zijn schuldenlast - die na de overname van SABMiller steeg naar zeven keer de ebitda - wil doen dalen naar twee keer de ebitda.

‘Op lange termijn willen we het dividend verhogen’, zei CEO Carlos Brito. Wanneer dat zal gebeuren, blijft vaag. ‘Onze schulden verlagen is een grote prioriteit. We hebben er een intern plan voor. We geven geen termijn of een snelheid vrij.’

Hogere vergoeding voorzitter

De jaarlijkse vaste vergoeding van voorzitter Olivier Goudet, die dit boekjaar stijgt van 150.000 naar 187.500 euro, kreeg zonder problemen groen licht van de aandeelhouders. Daarmee ligt zijn vergoeding 2,5 keer hoger dan die van de andere AB InBev-bestuurders. Hun vergoeding blijft stabiel. Bovenop de vaste vergoeding krijgen de voorzitter en de 14 bestuurders nog een vergoeding van minstens 1.500 euro per vergadering die ze bijwonen.

Daarnaast hebben bestuurders ook recht op 15.000 aandelenopties. De voorzitter van de raad van bestuur heeft recht op 37.500 aandelenopties. Die mogen ze na vijf jaar uitoefenen. Zo wil AB InBev zijn bestuurders aanmoedigen om beslissingen te nemen die het bedrijf ook op lange termijn ten goede komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud