AB InBev verkoopt Australische tak aan Japans Asahi

Carlos Brito, de CEO van AB InBev. ©EPA

De biergroep Asahi betaalt omgerekend 10 miljard euro voor Carlton & United Breweries. AB InBev haalt zo meer op dan de gekelderde beursgang van de hele Aziatische tak, waartoe ook CUB behoort, zou opbrengen.

AB InBev trok eind vorige week de beursintroductie van zijn Aziatische tak op de beurs van Hongkong in. Met een verhoopte opbrengst van ruim 9 miljard dollar (8 miljard euro) had dat de grootste beursoperatie van het jaar kunnen worden. De Aziatische beursgang moest AB InBev helpen zijn schuldenberg af te bouwen. Het afblazen van de operatie was dan ook een dikke streep door de rekening van CEO Carlos Brito & co.

Donderdag berichtte de Australische pers dat een verkoop van Carlton & United Breweries in de lucht hing. De deal is nu een feit. Het prijskaartje ligt hoger dan verwacht. AB InBev vangt - schulden inbegrepen - 16 miljard Australische dollar (10 miljard euro) voor zijn lokale dochter.

Dat komt overeen met 14,9 keer de genormaliseerde brutobedrijfswinst (ebitda) van het bedrijf. Ter herinnering: SABMiller - intussen een onderdeel van AB InBev - legde in 2011 zo'n 11 miljard Australische dollar op tafel voor CUB.

Asahi krijgt ook een licentie van AB InBev om zijn internationale merken (Stella Artois, Hoegaarden, Corona, enzovoort) in Australië te verkopen. De twee zijn geen onbekenden voor elkaar. Enkele jaren geleden kochten de Japanners de Oost-Europese merken van de door AB InBev overgenomen brouwer SABMiller voor 7,3 miljard euro.

Beursgang

AB InBev  gaat de opbrengst van de verkoop van CUB gebruiken om zijn schuldgraad te verlagen. Volgens de zakenbank Jefferies kan de bierreus tegen eind dit jaar zijn schuld dankzij de deal terugschroeven van 98 tot 87 miljard dollar (87 tot 77 miljard euro). AB InBev stelt dat de afbouw van zijn schuldenberg tot minder dan 4 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) tegen eind 2020 niet afhankelijk is van de afronding van de CUB-deal.

De multinational blijft geloven dat de verkoop van een minderheidsbelang van zijn Aziatische tak via een beursgang 'strategisch zin heeft, zij het tegen een correcte waardering'.

Volgens The Wall Street Journal overweegt AB InBev ook zijn activiteiten in Zuid-Korea en Centraal-Amerika te verkopen. De private-equityreus KKR zou in mei al interesse getoond hebben voor sommige activa. KKR kocht eerder de Koreaanse business van AB InBev en verkocht die in 2014 opnieuw aan de Belgisch-Braziliaanse bierreus voor 5,8 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud