AB InBev verkoopt helft Amerikaanse blikjesfabrieken

©Ã‚© Tim Wright/CORBIS

De bierreus AB InBev verkoopt 49,9 procent van zijn Amerikaanse blikjesfabrieken aan een consortium onder leiding van de private-equitygroep Apollo. Het prijskaartje: ongeveer 3 miljard dollar (2,46 miljard euro).

AB InBev zal de opbrengst van de transactie gebruiken om zijn enorme schuldenlast te verminderen. De overname van SABMiller in 2015 zadelde AB InBev met een Mount Everest aan schulden op. Eind juni had de Belgische bierreus nog 87,4 miljard dollar schulden op de balans staan of 4,9 keer zijn brutobedrijfswinst (ebitda). In het derde kwartaal loste AB InBev 11,4 miljard dollar schulden af.

AB InBev verkoopt dan wel 49,9 procent van zijn Amerikaanse blikjesfabrieken, de bierreus zal de operationele controle over die sites behouden. En dankzij een langetermijnovereenkomst zal AB InBev verzekerd zijn van de levering van blikjes.

Opmerkelijk: AB InBev heeft het recht - maar niet de verplichting - om het minderheidsbelang van Apollo en co. opnieuw te verwerven vanaf het vijfde jaar na de afsluiting van de verrichting, tegen vooraf bepaalde financiële voorwaarden.

Miljardendeals

Het is niet de eerste keer dat AB InBev grote deals afsluit om de schuldenlast naar beneden te krijgen. Eerder bracht het concern al zijn Aziatische afdeling naar de beurs en verkocht het zijn Australische afdeling aan Asahi.

De groep snoeide - om cash in huis te houden - ook in zijn dividenden. Deze herfst nog werd het tussentijds dividend geschrapt. Op die manier hield AB InBev 1,6 miljard euro in kas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud