Advertentie

AB InBev hoopt te cashen met Aziatische IPO

AB InBev-CEO Carlos Brito belooft voor 2019 'duurzame volumegroei' na jaren stagnerende bierverkopen. ©BELGA

Wat CEO Carlos Brito eind vorige maand als 'geruchten' afdeed, is nu een feit: de bierreus brengt zijn Aziatische dochter naar de beurs om de schulden sneller af te bouwen.

Carlos Brito, CEO van AB InBev  , beloofde eind februari na jaren stagnatie weer 'duurzame volumegroei' en hield met het rapport over het eerste kwartaal woord. 

De organische groei kwam met 1,3 procent iets beter uit dan de 1,2 procent die analisten verwachtten.

1,1 miljard
Rand en real vreten aan omzet
De koersval van munten als de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand nam een hap van meer dan 1 miljard dollar uit de omzet

Dit vooral dankzij herstel in Brazilië, waar het economisch herstel zich ook in hogere bierverkopen lijkt te vertalen. Vergeleken met het - weliswaar erg zwakke - jaarbegin van 2018 stegen de verkopen in Zuid-Amerika 5,9 procent. De bierreus profiteerde op de erg rendabele markt - de winstmarge ligt er boven 40 procent - ook van het feit dat carnaval dit jaar een stuk later viel dan in 2018, waardoor de extra carnavalsverkopen zich langer lieten voelen. 

Het beurshuis Jefferies ziet toch een bémol in Brazilië. Analist Edward Mundy: 'De winst steeg er maar 8,5 procent, terwijl de omzet 16,7 procent steeg. Daardoor zakte de winstmarge met meer dan 3 procentpunten naar 40,7 procent.' In het persbericht verwijst de brouwer naar hogere prijzen van belangrijke grondstoffen als aluminium en gerst. 

Hap

De volumegroei hielp de groepsomzet gezuiverd voor wisselkoerseffecten 5,9 procent hoger.

Let wel: de koersval van belangrijke munten als de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar nam een hap van liefst 1,1 miljard dollar uit de bovenste lijn. Daardoor kwam de omzet ondanks 759 miljoen organische groei uit op 12,59 miljard dollar, tegenover 13,09 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2018.

Eenzelfde teneur voor de brutobedrijfswinst, die door de wisselkoersimpact in absolute cijfers onder de verwachtingen ligt: die gaat van 5,12 naar 4,99 miljard dollar, louter door de hap van meer dan een half miljard die wisselkoersen namen.

Organisch was er 8,2 procent groei en verbeterde de winstmarge van 39,1 naar 39,6 procent. Netto stijgt de winst fors van 1,44 miljard naar 2,52 miljard dollar, vooral dankzij een boekhoudmeerwaarde op de indekking van aandelenopties. 

Azië

Opmerkelijk: Brito bevestigt voor het eerst dat AB InBev plannen koestert om zijn Aziatische dochter apart naar de beurs te brengen. Afhankelijk van de marktomstandigheden zal een minderheidsbelang naar de beurs van Hong Kong gebracht worden. Tot nog toe deed de CEO die berichten af als 'geruchten in de pers'. 

©rv

De CEO erkent dat zo'n aparte notering de schuldenberg sneller zou aftoppen, maar dat ook zonder de operatie de ambitie intact blijft om tegen eind 2020 de schulden minder dan vier keer de ebitda te laten belopen. 

Het aandeel AB InBev incasseerde in 2018 rake klappen door onrust over de hoge schuldenlast, terwijl de koersval van munten als de real, rand en de Argentijnse peso de cashflow onder druk zet.

Maar CFO Felipe Dutra, al jaren de 'financiële sidekick' van Brito, nam die onrust begin dit jaar grotendeels weg door 'de moeder aller schuldfinancieringen'. Dat deed Dutra door 16 miljard kortlopende dollarschulden te ruilen voor 15 miljard langlopende dollarschulden.

ING-analist Reginald Watson denkt dat mogelijk nog een andere reden speelt om nu nog snel op de Aziatische dochter te cashen. 'Wij denken dat er een olifant in de kamer staat: de alliantie die Heineken met CR Beer in China heeft gesloten en potentieel tot stevige prijzendruk kan leiden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud