AB InBev wipt alweer over prognoses

Carlos Brito, de CEO van AB InBev (foto: Dries Luyten) ©Dries Luyten

's Werelds grootste brouwer AB InBev heeft in 2013 de analistenprognoses met sprekend gemak ingelost. Enkel de volumeprestatie viel wat tegen, maar topman Carlos Brito bewijst opnieuw dat hij meer winst kan puren uit minder hectoliters.

De vergelijking van de cijfers met het boekjaar voordien ligt wat moeilijker, omdat er met de integrale overname van het Mexicaanse Grupo Modelo vorig jaar een flinke brok bijkwam in de consolidatiekring van AB InBev. Maar het bedrijf voorziet voor de vergelijkbaarheid pro-forma cijfers over 2012, met bijdrage van de Corona-brouwer erbij dus.

En dan gaat er een volumedaling van 2 procent tot 425,9 miljoen hectoliter in de boeken, licht onder de analistenverwachting van 427 miljoen hectoliter. Een breed gedragen trend in alle regio's waar AB InBev actief is. Enkel de zone Asia Pacific boekte een volumegroei (+9%). De andere zones boerden achteruit, met als uitschieter Centraal- en Oost Europa, waar de volumes 15,8 procent lager ploften.

Die zone bestaat tegenwoordig enkel nog uit Rusland en Oekraïne. In Rusland ontsnapt AB InBev, net als zijn sectorgenoten, niet aan de overheidsmaatregelen die alcoholmisbruik moeten beteugelen. Het gaat dan om forse accijnsverhogingen en een verbod op de verkoop van bier in straatkiosken, een populair verkoopskanaal in Rusland. In Oekraïne stipt AB InBev aan dat 'de instabiliteit in het land de bierconsumptie aanzienlijk treft'.

Maar dat is meteen de enige ontgoocheling. De rest van de cijfers is beter dan verwacht. De omzet steeg 3,3 procent tot 43,2 miljard dollar. De genormaliseerde bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), ging 8,1 procent hoger tot 17,2 miljard dollar.

Kort

'Onze eerste zorg in Oekraïne, is de veiligheid van onze mensen'

De politieke onrust in Oekraïne blijft ook niet zonder gevolgen voor AB InBev, dat in het land 3 productievestigingen heeft. 'De politieke onrust houdt daar al maanden aan', aldus topman Carlos Brito.

'Onze eerste bezorgdheid nu is de veiligheid van onze mensen, niet de voortzetting van onze activiteiten', aldus Brito. 'Onze brouwerijen draaien nog wel, en sommige dagen kunnen we ook leveren, maar andere dagen gewoon niet.'

Brito hoopt dat de activiteiten in het land snel weer naar een normaal niveau kunnen terugkeren.

De nettowinst is nog een beestje apart. Omdat AB InBev het oude belang in Grupo Modelo, van voor de overname van het resterende belang dus, moest herwaarderen tot de waarde van het- eigen - bod van 15 miljard dollar op het belang dat het vorige zomer overnam, ging er een eenmalige meerwaarde van 6,3 miljard dollar in de boeken. Dat brengt de totale nettowinst op 14,4 miljard dollar.

Haal dat effect eruit, en dan prijkt er een 'genormaliseerde groepswinst' van 7,9 miljard dollar op de resultatenrekening. Dat is een toename van 10 procent.

AB InBev stelt een slotdividend van 1,45 euro bruto per aandeel voor. Dat komt bovenop het interimdividend van 0,60 euro per aandeel dat in november werd uitgekeerd. Het totale jaardividend komt daarmee uit op 2,05 euro bruto per aandeel, een stijging met 21 procent in vergelijking met 2012.

Heel concreet wordt AB InBev niet in zijn prognoses voor 2014. De brouwers spreekt wel van 'verbeterende trends in de VS'. Daarnaast rekent de groep op een 'terugkeer naar groei'  in Mexico, en ook Brazilië zal groeicijfers kunnen voorleggen, al is het maar omdat daar in juni het WK Voetbal plaatsvindt.

'Dat levert ons in Brazilië alleen al over het hele jaar een volumeboost van 1 tot 2 procentpunt op', zei financieel directeur Felipe Dutra tijdens een conference call over de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud