'AB InBev zet vaart achter Aziatische beursgang'

Deze maand nog zou AB InBev de beursgang van zijn Aziatische tak bekend kunnen maken. ©Bloomberg

Stella Artois-brouwer AB InBev heeft volgens mediaberichten twee nieuwe banken aangesteld om het Aziatische deel van het bedrijf naar de beurs te brengen.

Dat meldt het persbureau Reuters. Dat baseert zich op drie bronnen die het dossier kennen. De zakenbanken Citigroup en Bank of America Merrill Lynch sluiten zich aan bij Morgan Stanley en JPMorgan, die volgens Reuters eerder al zijn aangesteld.

De beursgang op de Hongkongse beurs gaat normaal door in het tweede deel van het jaar. Maar het prospectus komt er al in de eerste jaarhelft. Volgens één bron deze maand nog of in mei.

Het is de bedoeling maar een klein deel naar de beurs te brengen. De operatie kan AB InBev 5 miljard dollar opleveren. De volledige Aziatische tak zou op 70 miljard dollar worden gewaardeerd. 

Veel schulden

Over de reden waarom het bedrijf zijn Aziatische tak naar de beurs wil brengen, bestaat geen twijfel: geld binnenhalen om de hoge schuldenlast naar beneden te krijgen.

102,5 miljard
Schuldenberg
Eind december had AB InBev 102,5 miljard euro schulden. Dat bedrag lag 4,6 keer hoger dan de brutobedrijfswinst.

Eind december had AB InBev 102,5 miljard euro schulden. Dat bedrag lag 4,6 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda). De schuldgraad lag amper lager dan de factor 4,8 van een jaar eerder.

AB InBev leende fors toen het in 2016 91,5 miljard euro betaalde om zijn grote rivaal SABMiller over te nemen. Sindsdien is AB InBev nog afgetekender de grootste brouwer ter wereld. Het in Leuven gevestigde bedrijf is goed voor een derde van de wereldwijde bierverkoop.

Maar de hoge schuldenberg is beleggers een doorn in het oog. Het is een van de redenen waarom AB InBev vorig jaar 38 procent minder waard werd op de beurs. Die schade is intussen alweer hersteld. Het aandeel groeide sinds januari met 39 procent.

Minder dividend

39%
Waarde
Vorig jaar werd AB InBev 38 procent minder waard op de beurs. Sinds januari groeide het aandeel met 39 procent.

AB InBev nam al andere maatregelen om zijn schuldenberg verder te verlagen. Het dividend voor het voorbije boekjaar halveert naar 1,80 euro per aandeel. Zo komt 3,6 miljard euro vrij.

De brouwer kocht ook tijd door 16 miljard euro schulden te herfinancieren. De gemiddelde looptijd van de nieuwe schulden is 20 jaar. Die van de oude schulden gemiddeld 4,6 jaar.

AB InBev heeft in de afgelopen maanden nooit bevestigd of ontkend dat een Aziatische beursgang op tafel ligt. 'We zoeken altijd manieren om ons bedrijf duurzaam te laten groeien. De Aziatische markt is belangrijk voor ons, want ze is goed voor 20 procent van ons verkocht volume bier en 16 procent van onze omzet. Azië is een prioriteit voor AB InBev', zei woordvoerder Ingvild Van Lysebetten in januari aan De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect