Achel is geen echte trappist meer

©BELGA

Met het verdwijnen van de laatste paters uit de Achelse Kluis in Limburg verliest de Achelse trappist als eerste van de Belgische trappistenbieren zijn authenticiteitslabel.

Ook al gebeurt de productie van Achel nog binnen de muren van de Sint-Benedictusabdij in Limburg en gaat de opbrengst grotendeels naar goede doelen, toch zijn er geen trappistenbroeders meer - monniken van de orde van cisterciënzers - om een oogje in het zeil te houden. Om recht te hebben op het Authentic Trappist Product-label moet een bier aan die drie voorwaarden voldoen. Dat schrijft het Belang van Limburg.

'Er is al een half jaar geen levende communiteit in de Achelse Kluis meer', verduidelijkt abt Nathanaël Koninkx van de trappistenabdij van Westmalle, waaronder de Sint-Benedictusabdij valt. Ook al is hij niet meer echt authentiek, toch mag Achel zich nog trappist noemen, omdat de Sint-Benedictusabdij valt onder de abdij van Westmalle.

'Veel gaat er voor de bierdrinkers niet veranderen. Hooguit wat aan het etiket, waar het logo niet langer op zal prijken', zegt Koninkx. 'Achel wordt dus zeker geen abdijbier. Dat is nog iets anders. Daar zijn helemaal geen trappistenpaters bij betrokken. Toegegeven, gelukkig zijn we natuurlijk niet met het verlies van dit label.'

Internationale trappistenclub

De internationale trappistenbierclub telt twaalf bieren, waarvan er, inclusief Achel, zes in België gebrouwen worden. De nog overblijvende Belgische trappistenbieren zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. La Trappe en Zundert (Nederland), Spencer (VS), Engelszell (Oostenrijk), Tynt Meadow (Engeland) en Tre Fontane (Italië) vervolledigen het lijstje.

Er was eerder deze week ook ander nieuws van het trappistenfront. Terwijl ze in Noord-Limburg in Achel hun label verliezen, beginnen aan de andere kant van het land de monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren met aanhuisleveringen van hun gegeerde trappist.

Pensioengerechtigde paters

De toekomst van de trappist ziet er door de vergrijzing niet zo rooskleurig uit. In België telt de orde nog een honderdtal paters, van wie het overgrote deel de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. 'Als er geen roepingen zijn, verdwijnt de kloosterorde (cisterciënzers) en ook de naam. Het bier kan wel blijven bestaan, maar niet meer onder het label trappist', zegt Koninkx.

'Achel is de eerste van zes waar geen levende communiteit meer is. De voorbije vier jaar waren er amper twee broeders. In Westmalle zijn we nog met 27. Hoeveel dat er over twintig jaar nog zullen zijn, durf ik niet te zeggen. Als u voor meer roepingen kunt zorgen, dan graag.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud