Activist voert druk op Nestlé op

Nescafé is een van de bekendere producten van Nestlé. ©BLOOMBERG NEWS

De activistische aandeelhouder Daniel Loeb is niet te spreken over de strategie die de Zwitserse voedingsreus Nestlé volgt.

In een brief aan het topmanagement van Nestlé , met daarbij een rapport van 34 pagina's, drukt de activistische aandeelhouder Daniel Loeb zijn ongenoegen uit over de strategie van Nestlé. Loeb bezit via het investeringsfonds Third Point 1,25 procent van de aandelen van Nestlé.

'Het management van Nestlé beweegt niet snel genoeg om slecht presterende en niet-strategische bedrijfstakken af te stoten', zegt Loeb. De bedrijfsstrategie van Nestlé zou ook onvoldoende rekening houden met de wijzigende smaak van consumenten.

L'Oréal

Beleggersactivist Daniel Loeb. ©Reuters

Loeb vindt dat Nestlé 15 procent van zijn inkomstenbronnen moet afstoten. Het geld dat het daaruit puurt, moet het aan het werk zetten voor de aandeelhouders. Het kan zowel om de inkoop van eigen aandelen als om overnames gaan. Loeb richt alleszins zijn vizier op Nestlés belang van 23 procent in L'Oréal

Een mogelijke oplossing voor Nestlé is dat het zichzelf opsplitst in drie units: dranken, voedingsbestanddelen en kruidenierswaren. Dat moet helpen de 'uiterst complexe organisatiestructuur' te simplificiëren. 'Dit is een oproep tot urgentie, in plaats van altijd maar kleine stapjes', besluit Loeb. 

Nestlé ondernam het voorbije jaar de nodige stappen om zichzelf heruit te vinden. Zo staat het belang in L'Oreal al langer ter discussie. In mei sloot Nestlé nog een grote marketingdeal met Starbucks. Het verkoopt voortaan de producten van Starbucks buiten de filialen van de koffieketen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud