Advertentie
Advertentie

Akkoord tussen boeren en supermarkten

Op verschillende plaatsen in het land blokkeerden boze boeren donderdag de wegen. ©BELGA

Boerenorganisaties en de retailsector zijn vrijdagmiddag tot een akkoord gekomen voor prijsondersteuning in de zuivel- en varkenssector. De overeenkomst volgt nadat boze boeren donderdag verschillende wegen blokkeerden.

In het ketenoverleg kwamen boerenorganisaties en vertegenwoordigers van de voedingsindustrie, distributie en retail tot een overeenkomst om tegen eind augustus een mechanisme uit te werken dat de prijzen kan stabiliseren. De verschillende spelers zullen de komende weken een concreet plan uitwerken hoe de prijsondersteuning voor melkveehouders en varkensboeren er uit zal zien, maar er valt te horen dat boeren een toeslag zullen krijgen bovenop de historisch lage marktprijs.

De onderhandelaars – boerenorganisaties ABS en Boerenbond, handelsorganisatie Comeos en Fevia, de federatie van de voedingsindustrie – komen overeen om naast de tijdelijke prijsondersteuning op korte termijn ook te zoeken naar maatregelen die de prijzen op lange termijn kunnen normaliseren. Onder meer de looptijd van contracten, bewustmakingscampagnes voor consumenten en de afstemming van vraag en aanbod liggen op tafel.

Wegblokkades

Het akkoord komt er nadat boze boeren van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Flemish Milk Board (FMB) donderdag verschillende op -en afritten van autosnelwegen blokkeerden. Ook vrijdagmorgen blokkeerden nog enkele tractoren de Carrefourwinkels in Brugge en Waterloo en her en der in Wallonië voerden boeren nog actie.

Door een haperende Chinese import en door de invoerstop van Rusland krijgen melkboeren momenteel slechts 27 cent voor een liter melk terwijl de productiekost 35 eurocent bedraagt. Vorig jaar ontvingen boeren nog 45 cent per liter. Voor een kilo varkensvlees krijgen boeren 1,10 euro, terwijl de kost circa 1,50 euro bedraagt.

‘Er zal een systeem komen om de impact van de prijsvolatiliteit te proberen beperken’, zegt Dominique Michel, CEO van handelsfederatie Comeos. ‘Hoe dat mechanisme er concreet uit zal zien is nog niet duidelijk.

Als de partners tot een uitgewerkt akkoord komen is ook nog goedkeuring van de mededingingsautoriteit nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud