Alle grote supermarkten halen eieren uit de rekken

In Belgische eieren werd de giftige stof fipronil aangetroffen. Maar de Europese alarmdrempel werd tot nog toe niet overschreden. ©Marcel van den Bergh/Hollandse Hoogte

Eieren van geblokkeerde bedrijven worden uit de winkels gehaald. Dat gebeurt nadat in ons land, Nederland en Duitsland de giftige pesticide fipronil werd aangetroffen in kippeneieren.

Belgiës grootste supermarktketens Colruyt, Delhaize, Carrefour, Albert Heijn, Lidl en Aldi hebben in de voorbije dagen en weken preventief bepaalde loten eieren uit de rekken genomen.

De ketens nemen die maatregel uit voorzorg na het nieuws dat in eieren van de kippen van Belgische, Nederlandse en Duitse pluimveeboeren fipronil is aangetroffen. Dat is een giftig middel dat luizen te lijf gaat. Het mag gebruikt worden bij honden en katten, maar niet bij pluimvee. Als het terechtkomt in eieren, kunnen ze na consumptie lichte nier-, lever- en schildklierschade aanrichten bij mensen.

Bedrijven geblokkeerd

Hoe belandde pesticide in eieren?

Het fipronilschandaal ontstond in Nederland, toen in enkele bedrijven te hoge concentraties fipronil werden vastgesteld. De betrokken bedrijven hadden een antiluizenbehandeling gekregen van het Nederlandse bedrijf Chickfriend. De Nederlanders gebruikten daarvoor een middel met daarin fipronil. Dat hadden ze gekocht bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision. Naar beide bedrijven is een onderzoek ingesteld.

In Nederland werden te hoge concentraties fipronil aangetroffen in eieren. In Duitsland en België werd wel fipronil aangetroffen in eieren, maar de concentratie overschreed de maximumwaarde niet.

Uit voorzorg halen supermarktketens in België, Nederland en Duitsland eieren uit de rekken. Zo verwijdert Aldi in Duitsland verschillende eiervariëteiten. Dat kan zelfs tot bevoorradingsproblemen leiden, meldt de keten.

De eieren die uit de winkelrekken worden gehaald komen van pluimveebedrijven die geblokkeerd zijn door het Belgische voedselagentschap FAVV en het parket van Antwerpen. Zij onderzoeken of er in de eieren van de bedrijven fipronil zit. Tot zolang daar geen duidelijk over is, mogen de eieren niet worden verkocht en moeten supermarktketens ze uit de rekken halen.

Eieren uit de getroffen loten die al verkocht zijn en bij de klant thuis in de koelkast liggen, moeten niet worden teruggeroepen. Dat moet alleen als de concentratie fipronil de Europese alarmdrempel overschrijdt.

Bij Belgische bedrijven werd fipronil aangetroffen, maar de maximumwaarde werd - anders dan bij enkele Nederlandse bedrijven - niet overschreden, blijkt uit de eerste tests. De loten met eieren waarin niet-schadelijke hoeveelheden fipronil zitten, worden vernietigd.

Onduidelijk

Het FAVV wil niet kwijt hoeveel Belgische bedrijven exact stilliggen omdat ze onderzocht worden. In de sector valt te horen dat het om 'enkele tientallen' van de in totaal 210 Belgische kippenbedrijven gaat.

In Duitsland en Nederland nemen supermarkten eieren uit de rekken, na besmettingen met de giftige pesticide fipronil. ©ANP


Het voedselagentschap wil ook niet kwijt van hoeveel bedrijven er al testresultaten zijn. 'We mogen die details niet vrijgeven, omdat ze deel zijn van een gerechtelijk onderzoek', zegt FAVV-woordvoerder Katrien Stragier. 'Alleen als de maximudrempel fipronil wordt overschreden, communiceren we erover.'

Toch meldde het FAVV op 1 augustus op zijn website dat er ook in België onderzoeken lopen. 'Dat hebben we gedaan na de heisa in Duitsland en Nederland', zegt Stragier.

Eerste Belgische melding in juni

Al begin juni signaleerde een Belgische pluimveehouder dat hij fipronil had aangetroffen in zijn eieren. Toen het FAVV die klacht ontving, begon het te onderzoeken hoe dat kwam en of ook in eieren van andere kippenbedrijven fipronil zat. Ook het parket van Antwerpen begon de zaak te onderzoeken. Het parket communiceert niet over de zaak.

'Het FAVV staat erop om de consument maximaal in te lichten over de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid, maar met respect voor het geheim van het gerechtelijk onderzoek', zegt Stragier. 'Het gerechtelijk onderzoek heeft tot doel de illegale handel met fipronil tot op het bot uit te zoeken. Het is belangrijk om dit onderzoek alle kansen op succes te geven en dus geen informatie te verstrekken die dat op de helling kan zetten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud