Alpro wordt eigendom van Danone

©BELGA

De Franse zuivel- en waterreus koopt zijn Amerikaanse concurrent en Alpro-eigenaar WhiteWave Foods voor 12,5 miljard dollar, schulden inbegrepen.

Het gaat om de grootste overname door Danone sinds 2007. De Franse groep mikt vooral op de Amerikaanse activiteiten van WhiteWave. Danone ziet zijn positie in de VS verdubbelen dankzij de deal.

Danone telt 56,25 dollar cash neer per aandeel van WhiteWave. Dat komt neer op een premie van zowat 24 procent ten opzichte van de gemiddelde slotkoers over de afgelopen 30 dagen, die 45,43 dollar bedraagt. De raad van bestuur van WhiteWave steunt het bod unaniem.

WhiteWave is gespecialiseerd in zuivelalternatieven zoals amandel- en sojamelk. In 2009 werd het eigenaar van het Belgische Alpro, dat door eigenaar Vandemoortele in de etalage was gezet. WhiteWave zelf was toen nog een onderdeel van de Amerikaanse voedingsreus Dean Foods, maar werd in 2012 apart naar de beurs gebracht.

Danone gaat de overname integraal met schulden financieren. Als alles volgens plan verloopt, moet de deal tegen het einde van het jaar rond zijn.

Alpro is overigens niet de enige Belgische link met Danone. Sofina is één van de belangrijkste langetermijnaandeelhouders van de Franse zuivelreus. De Boël-spilholding controleert 1,1 procent van de aandelen, waardoor Danone met 8,7 procent van de portefeuille de belangrijkste beursgenoteerde participatie is. Samen met de niet op de beurs genoteerde controleholding Henex controleert de familie Boël 2,2 procent van het kapitaal en 3,3 procent van de stemrechten van Danone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud