Advertentie

Amerikaanse brouwer bekijkt Brugse vestiging

Stone Brewing, een Amerikaanse brouwer van speciaalbieren, is van plan op korte termijn een brouwerij neer te poten in Europa. Uit een lijst van zo'n 75 locaties werden twee potentiële vestigingsplaatsen gedistilleerd. Daarbij moet Brugge de concurrentie aangaan met Berlijn. De plannen van Stone Brewing zijn een goed voorbeeld van de toenemende populariteit van de Amerikaanse speciaalbieren of 'craft beers'.

Stone Brewing, gevestigd in Escondido in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Californië, specialiseert zich onder meer in zogenaamde IPA's. Dat zijn Indiase pale-ale's, die op de Amerikaanse markt een aparte invulling hebben gekregen, onder meer door toevoeging van hop, wat de Amerikaanse brouwers dan weer van de Belgische bieren hebben afgekeken. Dergelijke bieren genieten van een groeiende populariteit bij bierkenners en -liefhebbers.

Topman Greg Koch, de medeoprichter van Stone Brewing, heeft meerdere redenen om op het Europese vasteland te gaan brouwen. Enerzijds heeft hij als 'craft brewer' een beperkte productiecapaciteit. Anderzijds zijn verschillende van zijn bieren minder geschikt voor export over lange afstand. Tenslotte wil hij een einde maken aan de illegale export van zijn bier.

'Ik heb onze merken al in Australië zien opduiken, terwijl we daar officieel niet verkopen. Ik betwijfel dat dat bier correct is getransporteerd geweest. Klanten die eenmaal een slechte ervaring hebben gehad met onze merken, zijn moeilijk terug te winnen', klinkt het in een gesprek met de krant Los Angeles Times.

Toen duidelijk werd dat Stone Brewing plannen had om een overzeese brouwerij neer te poten, liepen 75 voorstellen binnen uit negen landen, waaronder ook Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Met de hulp van Flanders Investment & Trade (FIT) werd ook een Brugs dossier ingediend, dat nu samen met Berlijn op de shortlist staat. Wanneer de definitieve beslissing valt, is niet duidelijk, maar het zou om een kwestie van weken gaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud