Amerikanen lusten Seefbier en Straffe Hendrik

Johan en Karen Van Dyck, producenten van Seefbier. (foto DL) ©Dries Luyten

De Brugse brouwer Halve Maan (Straffe Hendrik en Brugse Zot) vergroot zijn export naar de VS aanzienlijk, terwijl Antwerpse Brouw Compagnie (Seefbier) de eerste stappen over de plas doet. Beide jonge brouwerijen tekenden daarvoor deals in het kader van de prinselijke missie.

Van onze correspondent in San Francisco

De handelsmissie onder leiding van prins Filip die deze week Los Angeles en San Francisco aandoet, draait vooral om technologie en biotechnologie. Maar het blijft natuurlijk een Belgische zending, en dus vloeit er bier. Streekgebonden speciaalbier meer bepaald. Twee kleinere Belgische brouwerijen sloten contracten met Amerikaanse importeurs: de Brugse brouwer Halve Maan, bekend van Brugse Zot en Straffe Hendrik, en de Antwerpse Brouw Compagnie, maker van het Seefbier.

Hun brouwsels vallen in de smaak in de Verenigde Staten, waar België een keurmerk is in de bierwereld. Maar de import is er heel strak gereguleerd. Overeenkomsten met een importeur in de VS zijn een heel belangrijke verbintenis. Buitenlandse brouwers zijn verplicht om een lokale partner in de arm te nemen, die vervolgens de volledige controle over de import heeft. ‘Vergelijk het met een huwelijk’, zegt Seefbier-brouwer Johan Van Dyck. ‘Als het slecht gaat, kan je scheiden, maar dat zal je veel geld kosten. Dus je kiest maar beter de juiste importeur.’

Halve Maan en Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) hebben overigens meer gemeenschappelijk dan enkel Amerikaanse fans. Beide brouwerijen zijn jong en bliezen nieuw leven in een teloorgegaan product. ABC werd pas anderhalf jaar geleden opgericht door ex-Duvel-marketeer Johan Van Dyck (37). Hij vond het recept van het Antwerpse Seefbier terug, een bier dat razend populair was in de 19de eeuw maar dat verdween in de jaren 30. In Brugge haalde Xavier Vanneste (33) in 2005 de familiebrouwerij Halve Maan van onder het stof en herlanceerde hij het merk Brugse Zot. Straffe Hendrik kocht hij terug van Duvel Moortgat.

Met twee exportcontracten vergroot Halve Maan aanzienlijk zijn aanwezigheid in de VS. Vanneste bezegelde maandag in Los Angeles onder het goedkeurend oog van prins Filip een deal met Wetten Importers voor de verdeling van het zwaardere Straffe Hendrik over 42 staten. De bedoeling is om dit jaar ruim 1.000 hectoliter van het vocht aan de man te brengen in de VS. ‘Straffe Hendrik draait goed in de VS. Het is het excentriekste van de twee’, aldus Vanneste.

Halve Maan, Brugge

Bekend van Straffe Hendrik, in 2005 geherlanceerd door Xavier Vanneste, en Brugse Zot, dat werd teruggekocht van Duvel Moortgat.

Deal met Wetten Importers uit Los Angeles voor de verdeling van Straffe Hendrik over 42 staten.

Deal met Global Beer uit Boston voor de verdeling van Brugse Zot over Texas en Californië.

‘Brugse Zot is meer een mainstream, easy drinking bier. Daarvoor zijn de ambities wat bescheidener.’ Halve Maan nam Global Beer, een importeur uit Boston, in de arm om met Brugse Zot te mikken op twee staten: Texas en Californië. ‘Dat vermarkten we anders. Brugse Zot is meer een fun bier, meer toegankelijk.’ De twee overeenkomsten maken van de VS na Nederland de belangrijkste buitenlandse markt voor Halve Maan, en een flinke groeifactor voor de hele onderneming. ‘We draaiden vorig jaar 8 miljoen euro omzet en we zitten op koers om dit jaar 25 à 30 procent te groeien’, zegt Vanneste.

Voor Johan Van Dyck van Seefbier is het zijn vuurdoop in de VS. ‘Dat we anderhalf jaar na onze start in San Francisco in aanwezigheid van de prins een contract kunnen afsluiten voor de Amerikaanse markt is toch fantastisch.’ Van Dyck beklonk gisteren een deal met Artisanal Imports uit Austin, Texas. Om dat te vieren stak hij een vat Seefbier aan dat hij helemaal uit Antwerpen meenam naar San Francisco. ‘Dat was even een gedoe op de luchthaven.’

Antwerpse Brouw Compagnie

Anderhalf jaar geleden opgericht door Johan Van Dijck (ex-Duvel), die het recept van Seefbier, razend populair in de 19de eeuw, terugvond.

Deal met Artisanal Imports uit Austin, Texas. 

 

‘We komen op de Amerikaanse markt met de hulp van Christine Celis, de dochter van wijlen Pierre Celis, de man achter Hoegaarden die zelf nog een brouwerij had in Austin. Zij woont in Texas en bracht ons in contact met een partner.’ Van Dyck ziet wel opportuniteiten in die andere link tussen België en de VS: de Red Star Line, de rederij die tot 1935 miljoenen passagiers vervoerde van Antwerpen naar New York. Het museum ter ere van de migratieboten gaat na de zomer open in Antwerpen. ‘Op een event onlangs in Antwerpen met Amerikaanse toeristen vertelde een van hen hoe zijn grootvader met de Red Star Line was gemigreerd. Waarop ik hem kon zeggen: dan heeft hij wellicht Seefbier gedronken.’

‘We zijn nog heel klein, maar voor ons is de stap naar de VS wereldnieuws.’ Antwerpse Brouw Compagnie brouwt Seefbier voorlopig nog bij Roman in Oudenaarde. De droom van Van Dyck blijft een eigen familiale brouwerij in Antwerpen. ‘Maar ik ben Rockefeller niet.’

Volgens Vanneste van Halve Maan is er nog veel ruimte voor groei voor de Belgische speciaalbieren in de VS. Het is nog altijd maar een miniem segment van de totale, door multinationals gedomineerde, biermarkt. Maar het gaat niet meer zo makkelijk als vroeger. ‘De Amerikanen zitten er minder op te wachten dan een jaar of tien geleden, want hun eigen ambachtelijke bieren (‘craft beers’) boeren heel goed. Het moet echt topkwaliteit zijn.’

‘De consument in de VS is heel goed geïnformeerd’, weet Vanneste. ‘Ze zijn constant op zoek naar nieuwe dingen, terwijl de uitdaging net is om iets blijvends op te bouwen, met een sterk merk en constante volumes. Het komt erop aan een klassieker te worden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud