Advertentie

Banken geven noodlijdend Greenyard 15 maanden respijt

Hein Deprez richtte Greenyard in de jaren 1980 op. Het bedrijf is actief in 27 landen binnen en buiten Europa. ©Diego Franssens

De banken geven groentebedrijf Greenyard 15 maanden de tijd om maatregelen te nemen om zijn schuldgraad te verlagen. Nu is de schuldgraad 5 tot 6 keer de brutobedrijfswinst. Dat moet binnen de drie jaar verlagen naar 3 keer.

Greenyard  kampt sinds een jaar met problemen. De winst valt terug doordat supermarkten lagere prijzen eisen, de oogst vorige zomer tegenviel en het bedrijf te maken kreeg met een bacteriële besmetting in een Hongaarse fabriek.

Doordat de schulden - naar schatting zo'n 350 miljoen euro - stabiel bleven, steeg de schuldgraad. De schuldenberg is intussen volgens ramingen zo'n 5 tot 6 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Terwijl de banken de limiet hadden gelegd op factor 4,25.

Banken overtuigen

Donderdag kondigt Greenyard aan dat de banken het bedrijf respijt geven. Greenyard krijgt van hen 15 maanden de tijd om maatregelen te nemen zodat het zijn schuldgraad in de komende drie jaar kan verlagen naar factor 3. Normaal duurt zo'n 'coulante' periode drie tot zes maanden. 

Het groente- en fruitbedrijf van ondernemer Hein Deprez overtuigde de banken met verschillende maatregelen. Het verkocht zijn potgronddivisie, het zet zijn conservengroentebedrijven te koop en voert een herstructurering uit waarbij 422 jobs verloren dreigen te gaan.

Daarnaast werkt het bedrijf aan een kapitaalverhoging, die naar verwachting 80 tot 140 miljoen oplevert, of misschien zelfs meer. Donderdag gaf het bedrijf geen extra informatie over de kapitaalverhoging, ook niet over wanneer die er komt.

Greenyard verkoopt in 27 landen binnen en buiten Europa verse groenten en fruit aan supermarkten. Het verkoopt ook diepvriesgroenten en groenten in conserven. In 2017 was het bedrijf goed voor 4,2 miljard euro omzet.

Wat is er aan de hand met Greenyard?

Al een jaar zit Greenyard in een negatieve spiraal. Zeker in Duitsland en België moet de fruit- en groenteverkoper zijn prijzen verlagen om in de gratie van de supermarkten te blijven.

In februari stuurde het bedrijf een forse winstwaarschuwing uit. De brutobedrijfswinst (ebitda) zal in het boekjaar dat eind maart stopt rond 60 tot 65 miljoen euro liggen. De helft minder dan het boekjaar ervoor.

De winstwaarschuwing deed de alarmbellen afgaan, want het bedrijf kan zijn schulden onvoldoende afbetalen. Door verschillende overnames en fusies heeft Greenyard zo’n 350 miljoen euro schulden, ramen analisten.

Ondernemer Deprez bouwde zijn bedrijf sinds de jaren 80 uit van een kleine champignonkweker naar een bedrijf dat 4 miljard euro omzet boekt in Europa en ver daarbuiten. Om overnames van veel grotere bedrijven te betalen, leende hij geld.

Doordat de winst sinds een jaar daalt, stijgt de schuldgraad. Van de banken mag de schuldenberg maximaal 4,25 keer hoger zijn dan de brutobedrijfswinst. Maar Greenyard zit aan factor 5 tot 6. Door eerdere problemen versoepelden de banken het maximum eind 2018 van factor 3,5 naar 4,25.

In een poging het tij te keren, verscheen saneerder Marc Zwaaneveld in de directie van Greenyard. Hij werkt aan een transformatieplan. Het bedrijf bekijkt of het onderdelen kan verkopen. Er staat ook een kapitaalverhoging van 80 tot 140 miljoen euro, of misschien wel meer.

Daardoor dreigt Hein Deprez de controle over zijn bedrijf te verliezen. Met zus Veerle Deprez heeft hij 49,3 procent in handen.

Ook operationeel werd hij minder machtig. Toen Zwaaneveld eind januari in de directie kwam, werd hij nog ‘chief transformation officer’. Twee weken later werd hij co-CEO. Zo staat hij op gelijke hoogte met Deprez, die ook co-CEO is.

Sinds januari 2018 daalde de beurskoers van Greenyard met 60 procent. Het bedrijf is nu zo’n 150 miljoen euro waard.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud