Barry Callebaut breidt Belgische fabrieken fors uit

Barry Callebaut gaat tientallen miljoenen investeren om de capaciteit in België op te drijven met 20 procent. ©Barry Callebaut / Marcel Van Coile

’s Werelds grootste chocolademaker Barry Callebaut gaat miljoenen euro’s investeren in zijn Belgische fabrieken. ‘De vraag naar Belgische chocolade stijgt wereldwijd’, argumenteert directeur Europa Massimo Garavaglia zijn strategie.

De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut  gaat zijn vier Belgische fabrieken fors uitbreiden. ‘Zo zullen we over anderhalf jaar in staat zijn in België 20 procent meer te produceren dan vandaag’, zegt Massimo Garavaglia, de directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van ’s werelds grootste chocoladeproducent.

Barry Callebaut

Beursgenoteerd Zwitsers bedrijf dat chocolade maakt en verkoopt aan voedingsbedrijven zoals Mondelez (Côte d’Or) en Nestlé.

  • Omzet: 6,8 miljard Zwitserse frank (5,8 miljard euro).
  • Bedrijfswinst 488 miljoen frank
  • Vier fabrieken in België
  • 1.500 personeelsleden in België.

 

Hoeveel ton chocolade Barry Callebaut maakt in België wil het beursgenoteerde bedrijf niet kwijt, maar het gaat om tienduizenden tonnen. Vorig jaar boekte Barry Callebaut in ons land 423,3 miljoen Zwitserse frank (361,6 miljoen euro) omzet. Twee derde van de Belgische productie gaat naar het buitenland.

Barry Callebaut wil zijn fabrieken uitbreiden omdat de vraag naar Belgische chocolade stijgt. ‘In Azië en Amerika, maar ook in markten waar we al jaren actief zijn, zoals West-Europa’, zegt Garavaglia. ‘Belgische chocolade heeft wereldwijd nog steeds een erg goed imago.’

Wereldspeler

In de hele wereld bevat één op de vier chocoladeproducten chocola van het in Zwitserland gevestigde Barry Callebaut, dat in 1996 ontstond door de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. Het bedrijf is de eigenaar van ’s werelds grootste chocoladefabriek, die in Wieze staat.

In die vestiging zullen nieuwe productielijnen komen, maar het grootste deel van de investering gaat naar de fabriek in Halle. Die nam Barry Callebaut een jaar geleden over van Côte d’Or- en Lu-eigenaar Mondelez. Onder andere omdat in Wieze het verzadigingspunt stilaan in zicht komt .

‘De fabriek in Halle verkeert in goede staat. De lijnen die er staan, kunnen we blijven gebruiken’, zegt Garavaglia. ‘We gaan nieuwe productielijnen toevoegen in de bestaande gebouwen om zo de capaciteit op te drijven.’

20%
Barry Callebaut drijft de capaciteit van zijn vier Belgische fabrieken op met 20 procent.

Nieuwe aanwervingen komen er niet, omdat Barry Callebaut het productieproces met technologie meer kan automatiseren. De 300 mensen die in Halle werken, kunnen aan de slag blijven. In heel België werken er 1.500 mensen voor de chocolademaker.

Het Zwitserse bedrijf maakt van de fabriek in Halle ook zijn expertisecentrum voor chocoladedecoratie. Het gaat om eetbare versieringen voor pralines en repen chocolade. ‘Decoratie is een vrij nieuw domein voor ons. De vraag groeit omdat producenten zich willen onderscheiden’, zegt Garavaglia.

Met de chocoladedecoraties mikt Barry Callebaut op grote bedrijven zoals Mondelez, Mars en Nestlé, maar nog meer op chocolatiers en chefs. ‘Met onze investering reiken we hen de hand’, zegt Garavaglia. ‘In de regio Europa, Afrika en het Midden-Oosten werken we al samen met 30.000 chefs en chocolatiers, maar we kunnen nog meer voor hen betekenen.’

Massaproductie

Barry Callebaut verkoopt niet rechtstreeks aan consumenten. Het focust op de verwerking van cacao en de massaproductie van chocolade, die het verkoopt aan bedrijven en chocolatiers. Het streeft ernaar om in elk segment - van multinational tot zelfstandige - actief te zijn.

Barry Callebaut wil niet zeggen hoeveel het exact investeert in België, maar het is duidelijk dat het om tientallen miljoenen euro’s gaat. ‘In de afgelopen twee jaar hebben we in België, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk samen 150 miljoen euro geïnvesteerd’, zegt Garavaglia. ‘Op dat elan gaan we verder. De investering in België is groot, het gaat om een capaciteitsuitbreiding van 20 procent.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud