reportage

Belg plant 100 boerderijen in Europese grootsteden

‘Moestuinieren is als sushi. Het ziet er simpel uit, maar het is complex om het goed te doen’, zegt Jean-Patrick Scheepers, de oprichter van Peas & Love. ©Dieter Telemans

Het Belgische Peas & Love baat nu zeven stadsboederijen uit op daken in Brussel en Parijs. Een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen euro is bijna rond. ‘We krijgen aanvragen uit de hele wereld, van Londen tot Dubai.’

‘Bonjour monsieur. Bonne récolte (goede oogst, red.)’, begroet Jean-Patrick Scheepers - de oprichter van Peas & Love - een klant die de nieuwe stadsboerderij op de terreinen van de David Lloyds Club in Ukkel oploopt.

De boerderij telt 300 tuintjes, combinaties van een plantenbak en een ‘plantenmuur’, recto verso te gebruiken. ‘Tijdens de opbouw waren dit nog ijzeren geraamtes met een zwart doek in. Ik moest wel eens uitleggen dat dit geen moderne kunst was, maar een boerderij in wording’, lacht Scheepers.

300 perceeltjes van elk 3 vierkante meter, waar gespreid over de seizoenen zestig gewassen groeien, waaronder spinazie, bieten, radijs, kervel, aardbei, tomaten, raketsla en citroenmelisse. En een gemeenschappelijk deel met grotere planten zoals courgettes, frambozen, bonen en pompoenen.

7.000
vierkante meter
Peas & Love baat zeven boer derijen uit in Brussel en Parijs, goed voor 7.000 m². De ambitie is binnen vijf jaar tot honderd te groeien.

De boerderij is nog maar enkele weken open en is al voor 60 procent verhuurd. ‘Onze andere vestigingen zitten vol. In Parijs staan er zelfs 1.500 mensen op de wachtlijst’, zegt Scheepers, wiens bedrijf sinds vorig jaar een coachingtraject doorloopt bij de start-upaccelerator van het bouwbedrijf Besix.

In Brussel boert Peas & Love onder andere op het dak van het outletcenter Cameleon en in hartje Parijs op de daken van hotel Yooma en BNP Paribas Real Estate. Met Ukkel erbij staat de teller nu op zeven, goed voor zowat 7.000 vierkante meter beplantte oppervlakte.

Volgend jaar moet het aantal verdubbelen in Brussel en Parijs. Lyon en Lille volgen daarna. ‘We richten ons nu nog op Franstalige gebieden, maar daar komt verandering in’, klinkt het. ‘We krijgen aanvragen uit de hele wereld. Spanje, Dubai, Cuba, New York, Londen’, somt Scheepers op. ‘De burgemeester van Londen heeft ons al met open armen ontvangen. We want you, zei hij. We zullen zien. De bedoeling is alleszins 100 boerderijen in Europa te hebben binnen vijf jaar.’

De burgemeester van Londen heeft ons al met open armen ontvangen. We want you, zei hij.
Jean-Patrick Scheepers
Oprichter Peas & Love

Om de expansie te financieren legt Peas & Love de laatste hand aan een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen euro. In een eerdere ronde haalde het al een dik miljoen op bij Franse investeerders. Daarna zal vermoedelijk nog eens 5 tot 8 miljoen euro nodig zijn om de groeiplannen te verwezenlijken.

Peas & Love speelt met zijn concept volop in op de trend naar korteketenlandbouw, waarbij de afstand tussen de boer en uw bord zo klein mogelijk wordt gemaakt. Klanten betalen voor een perceel 38 euro per maand. ‘De waarde van wat je terugkrijgt is groter dan de winkelwaarde’, zegt Scheepers meteen. ‘En het is biologisch, én je oogst het zelf. Dat helpt tegen de stress.’

Pioniers

Mensen zijn de voeling met de natuur kwijt. Ik zag hier eens een man de bladeren van een aardbeiplant eten.
Jean-Patrick Scheepers
Oprichter Peas & Love

Voor die maandhuur regelt Peas & Love alles. ‘We mikken op mensen met weinig tijd, weinig ruimte en geen kennis om het zelf te doen. Dat laatste is ook al gebleken’, zegt Scheepers, waarna hij vertelt over een man die de blaadjes van een aardbeiplant aan het eten was. Of iemand die in één dag zijn volledige perceel leeg plukte en de volgende week verrast was dat het niet opnieuw volgroeid was. ‘Veel mensen zijn de voeling met de natuur verloren.’

Peas & Love neemt het onderhoud, de aanplanting en de bewatering op zich. ‘We sturen wekelijks updates over de toestand van de moestuin en als klant moet u alleen oogsten’, klinkt het.

Volgens Scheepers is Peas & Love nog de enige die stedelijk moestuinieren zo aanpakt. ‘We zouden wel iemand willen kopiëren, maar we kunnen niet. We zijn pioniers en zijn van een wit blad begonnen.’ Of hij concurrentie vreest? ‘Het is als sushi maken. Het ziet er eenvoudig uit, maar het is complex om het goed te doen. We hebben al jaren kennis opgebouwd en verbeteren constant. Dat zit in het substraat, de irrigatie, alles eigenlijk. In drie jaar tijd hebben we de productiviteit van een perceel kunnen verdubbelen en we zitten nu al aan 40 kilo oogst per jaar.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect