Advertentie

Belg wil eerlijk kopen, maar het lukt hem niet

©iStock

70 procent van de Belgen wil meer fairtradeproducten kopen, maar als ze eenmaal voor het winkelrek staan, kiest twee derde toch voor goedkope producten. De meeste Vlamingen vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat fairtradeproducten goedkoper worden.

De meerderheid van de Belgen wil duurzaam consumeren, maar slaagt er niet in om dat effectief te doen. Voor twee derde van de bevolking, is prijs belangrijker dan duurzaamheid. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen dat uitgevoerd werd door Fairtrade Belgium, het vroegere Max Havelaar.

Scherpste prijzen

'De resultaten van onze peiling zijn verontrustend,' zegt Lily Deforce, de algemeen directeur van Fairtrade Belgium. '58 procent van de Belgen kiest voor een supermarkt die de scherpste prijzen verzekert. Het aantal Belgen dat bewust koopt, blijft laag.'

Spelregels

Volgens Deforce moet de overheid ingrijpen. 'Er moeten spelregels komen die supermarkten en merken beschermen tegen zichzelf. Waarom geen fiscale stimulansen inbouwen die duurzame producten aantrekkelijker maken?'

Overheidsmaatregelen

De consumenten staan niet weigeracthig tegenover overheidsmaatregelen wat fairtrade betreft. 63 procent legt de verantwoordelijkheid voor duurzame voeding bij de overheid. 58 procent vindt zelfs dat de overheid strengere eisen moeten opleggen aan de industrie, zodat voeding sowieso eerlijk geproduceerd wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud