Belgische burgerketen Ellis Gourmet in de etalage

©Thomas De Boever

Ellis Gourmet Burger wil met zijn kwaliteitsburgers nog meer landen veroveren. Na Frankrijk komen de Duitstalige landen in het vizier. De burgerketen gaat daarvoor op zoek naar een partner.

Ellis Gourmet Burger maakt ‘betere’ hamburgers die tegen een stevige prijs worden verkocht. De keten neemt haar rundvlees onder meer af bij de West-Vlaamse kwaliteitsslager Hendrik Dierendonck en pakt bij openingen vaak uit met recepten van sterrenchefs, onder wie Nick Bril (ex-Oud Sluis, nu aan de zijde van Sergio Herman in The Jane) of Viki Geunes (’t Zilte). Op het menu staan burgers met dragonmayonaise, gemarineerde rode uien, lamsvlees of Bleu des Causses-kaas en guacamole. De keten telt 23 restaurants: dertien in België, drie in Parijs en zeven in Nederland. Daar komen er binnenkort nog twee bij, in Aalst en Amsterdam.

Om zijn internationalisering een duw in de rug te geven gaat Ellis nu op zoek naar een partner. Dat berichtte het gespecialiseerde vakblad Mergermarket en bevestigden meerdere bronnen aan De Tijd. ING België moet de zoektocht in goede banen leiden. Of op het einde van de rit een minderheid dan wel een meerderheid van de aandelen van eigenaar wisselt, hangt van de koper af. Zowel financiële investeerders als sectorgenoten komen in aanmerking. Het dossier komt allicht pas in het tweede kwartaal op de markt.

Profiel Ellis Gourmet Burger

Opgericht: in 2010.

23 restaurants: verspreid over België (13), Nederland (7) en Parijs (3).

Omzet (2016): 18 miljoen euro.

Verwachte brutowinst (ebitda): 5 à 7 miljoen euro (naargelang de bron).

Aandeelhouders: CEO Thierry Canetta en investeerder Amaury Hendrickx (elk 50%).

Ellis Gourmet Burger werd zeven jaar geleden opgericht door een vijftal particulieren: David Claeys, Robin Manso, Yannick Berkvens, Thierry Canetta en Amaury Hendrickx. De eerste drie stapten in 2013 al uit en lanceerde intussen het luxefrietkraam Baraque Friture en de pizzaketen Ottomat. Canetta en Hendrickx bezitten sinds 2013 elk de helft van de aandelen. Ze zouden in de nieuwe constructie aan boord willen blijven.

In welke landen Ellis wil doorgroeien, is niet duidelijk, maar CEO Canetta gaf enkele hints. ‘Ik zie minstens 30 Ellis Gourmet Burgers in België. Ook in Frankrijk en Luxemburg zien we mogelijkheden’, zei hij enkele jaren geleden. ‘Als het in Frankrijk goed gaat, dan kijken we naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland’, voegde hij daar vorig jaar aan toe.

Kwaliteitsvlees

De omzet van Ellis zou vorig jaar op 18 miljoen euro uitgekomen zijn. Dit jaar zou het bedrijf goed zijn voor een brutobedrijfswinst (ebitda) die, naargelang de bron, schommelt tussen 5 à 7 miljoen euro.

De jongste jaren schoten de ketens die kwaliteitsvlees aan de man brengen als paddenstoelen uit de grond. Het gaat onder meer om Manhattn’s (drie restaurants in Brussel) en Burgerij (drie zaken in België en twee in Nederland). Ellis is de grootste van de groep. Ze proberen zich allemaal te differentiëren van de klassieke burgerketens (McDonald’s, Quick, Burger King) door de hamburgers in een verzorgd interieur op een ambachtelijke manier voor te bereiden en te presenteren en er een gezondere connotatie aan te geven. Ook de gehaktballenketen Balls & Glory surft op die hype mee.

CEO Canetta is geen groentje in de horeca. Voor hij met Ellis begon, was hij tien jaar aan de slag als financiële consultant voor restaurants en horecaketens. In 2008 groeide met enkele vrienden het idee om zelf iets te beginnen. Twee jaar later werd Ellis opgericht. Het eerste restaurant kwam er in 2011 op het Sint-Katelijneplein in Brussel, waar bewoners, shoppers en dagtoeristen elkaar kruisen.

Zijn mede-aandeelhouder Hendrickx heeft een lange carrière in de private-equitywereld achter de rug, onder meer bij de banken Merrill Lynch en Barclays. Sinds 2013 werkt hij in Abu Dhabi, waar hij medeverantwoordelijk is voor de co-investeringen bij de Abu Dhabi Investment Council, de investeringsarm van het Emiraat. Hendrickx zette in ons land in eigen naam ook zijn schouders onder het netwerk van uitvaartbedrijven Sereni en het netwerk van tandartsenpraktijken Dentius. Hij is ook betrokken bij Poule & Poulette, dat slowfoodkipbereidingen aanbiedt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud