Belgische koning van de geraspte kaas verdubbelt door overname

©© STOCKFOOD LBRF

De zuivelmaker Vache Bleue neemt enkele fabrieken over van de Deense zuivelreus Arla Foods. Het bedrijf is de Belgische marktleider voor geraspte kaas.

Door de overname stijgt de omzet van Vache Bleue van 65 naar 160 miljoen euro en gaat het zelf kaas maken. Tot nu kocht het Belgische bedrijf bij andere bedrijven kaas, om die te verwerken tot producten voor de winkelrekken. De groep maakt ook sauzen en vinaigrettes.

Voor eind maart 2019 moeten de twee Arla-fabrieken officieel overgedragen zijn aan Vache Bleue. Het gaat om een kaasfabriek in de Duitse deelstaat Beieren en om een kaasverwerker in Frankrijk. De 123 werknemers verhuizen mee naar Vache Bleue, waar nu al 125 mensen werken. Hoeveel Vache Bleue betaalt, is niet duidelijk.

Franse ambities

Met de overname toont de zuivelmaker dat hij wil uitbreiden naar Frankrijk. 'De overname van het verpakkingsbedrijf in de Elzas zal onze intrede op de Franse markt aanzienlijk vergemakkelijken', zegt eigenaar Free Vroome.

De overname van het verpakkingsbedrijf in de Elzas zal onze intrede op de Franse markt aanzienlijk vergemakkelijken.
Free Vroome
Eigenaar Vache Bleue

Sinds 2012 is Vache Bleue weer Belgisch. Toen vond een managementbuy-out plaats: de directieleden David Parent en Free Vroome namen het bedrijf over van de Finse zuivelmaker Valio. Vache Bleue ontstond in 1927.

Vandaag is het vooral bekend als de marktleider voor geraspte kaas in België en van zijn lactosevrije zuivelproducten met de naam Dilea.

Melkprijzen

De jongste jaren schommelt de omzet van Vache Bleue tussen 55 en 65 miljoen euro. Die fluctueert zoals bij veel zuivelbedrijven door de schommelende melkprijzen.

De winstgevendheid fluctueert ook elk jaar, maar zit in stijgende lijn. De bedrijfswinst steeg van 450.000 euro in 2012 naar 1 miljoen euro in 2017. In 2016 piekte ze op 3,2 miljoen euro. De nettowinst bedroeg in 2017 638.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect