'Belgische' Nutella-miljardair ziet vermogen fors aandikken

Giovanni Ferrero geldt als een van de rijkste mensen ter wereld. ©AFP

De Italiaanse choco- en snoepgoedreus Ferrero laat 800 miljoen euro vloeien naar de gelijknamige eigenaarsfamilie.

Wat hebben Nutella, Kinder, Mon Chéri, Ferrero Rocher en Tic Tac met elkaar gemeen? Al die zoete topmerken zijn in handen van het Italiaanse privéconcern Ferrero, eigendom van de gelijknamige familie.

Die familie lijkt op en top Italiaans, maar er zijn nogal wat opvallende banden met ons land. En dan niet alleen omdat Ferrero in Aarlen een grote fabriek heeft waar onder meer de Kinder-producten van de band rollen. Er is ook een vestiging in Herenthout, waar Eurobase International een van 's werelds belangrijkste fabrikanten van de basis voor kauwgom is.

Ferrero koos bovendien Brussel en de Expo van 1958 uit om op initiatief van Michele Ferrero, de zoon van de oprichter, Mon Chéri te testen op de markt en zo zijn internationale expansie in gang te zetten.

Daarbij komt dat zijn zoon, Giovanni Ferrero, verslingerd is aan Brussel. Hij studeerde er niet alleen, maar woont er ook met zijn gezin en richtte er de nevenholding CTH Invest op. Die dient om andere belangen in onder te brengen, zoals de van oorsprong Belgische koekjes van Delacre die Ferrero kocht van het Britse United Biscuits.

Luxemburg

CTH Invest blijkt onlangs nog maar eens zijn kapitaal opgetrokken te hebben. Een akte in het Staatsblad leert dat er een klassieke kapitaalverhoging was van 37 miljoen euro en een tweede van 10,3 miljoen euro door de omzetting van een lening in kapitaal. Die lening werd verstrekt door de Luxemburgse vennootschap GMBF Investments, een ander vehikel van de Ferrero's.

Vorig jaar klom het kapitaal van CTH Invest al boven 1 miljard euro. Intussen staat de teller op bijna 1,14 miljard. Het is niet meteen duidelijk waarom er nu weer extra geld vloeit naar de holding.

Miljardair

Aan geld alvast geen gebrek bij de Ferrero's. Giovanni Ferrero staat volgens het Amerikaanse blad Forbes wereldwijd op de 39ste plaats van de meest vermogende mensen, met een fortuin van 22,4 miljard dollar (19,8 miljard euro).

Vorig jaar kwam daar nog een pak geld bij. Volgens de deze week ingediende Luxemburgse geconsolideerde jaarrekening van Ferrero boekte de groep in het eind augustus 2018 afgelopen boekjaar een nettowinst van 674 miljoen euro op 10,7 miljard euro omzet. Beide cijfers liggen hoger dan het jaar ervoor.

De familie kent zichzelf een dividend van 800 miljoen euro toe, waarvan al 635 miljoen euro tijdens het boekjaar betaald werd. De juiste krachtverhoudingen bij de Ferrero's zijn niet bekend, maar Giovanni Ferrero, de uitvoerend voorzitter van het concern, is veruit de belangrijkste partij in het kapitaal nadat zijn oudere broer Pietro in 2011 is overleden en zijn vader Michele vier jaar later. Zijn moeder, die in Monaco woont, is wel nog in leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud