Advertentie

Belgische perenboeren in crisis door halvering prijzen

Fruitboeren moesten de afgelopen week ’s nachts met vuurpotten de bloesems tegen de vrieskou beschermen. ©Id/Mine Dalemans

Veel Belgische telers verkopen hun peren met verlies na de droge zomer van 2018 en de al jaren sluimerende handelsboycot van Rusland. ‘Veel boeren stoppen ermee.’

De Belgische perenboeren slaakten vrijdag een noodkreet. De prijs die ze voor hun peren krijgen, is in vergelijking met vorig jaar gehalveerd naar 25 tot 30 cent per kilogram, meldde de VRT. ‘De situatie is inderdaad rampzalig’, bevestigt Luc Borgugnons van de Boerenbond. ‘De boeren verkopen hun peren met gemiddeld 25 tot 30 cent verlies per kilo.’

De reden is de droge zomer van 2018. Er werden ongeveer evenveel peren geoogst als in 2017 (zie grafiek), maar ze waren heel klein. Bovendien bewaren ze minder goed dan in eerdere jaren, toen peren tijdens hun groei voldoende vocht kregen. De Belgische boeren moeten veel van de peren die ze na de oogst in koelcellen bewaarden, weggooien. Voor peren die niet verkoopbaar zijn, krijgen ze amper inkomsten.

Met de kleine peren die wel eetbaar zijn, kunnen ze vaak ook niet veel aanvangen. ‘De afzet van onze Belgische peren loopt dit jaar voor geen meter’, zegt Borgugnons. Veel Europese groothandels en supermarkten weigeren de kleine conferencepeer, die vooral in België en Nederland geteeld wordt.

Russische handelsboycot

De perencrisis komt er op een moment waarop de Belgische perenbusiness al onder druk stond. Sinds 2014 lijden de boeren onder de wederzijdse handelsboycot tussen Rusland en de Europese Unie. Die kwam er nadat Rusland de Krim-regio had veroverd van Oekraïne. De Belgische conferenceperen zijn niet meer welkom in Rusland, terwijl het voordien een derde van de Belgische peren kocht.

De sector deed er alles aan om de peren die niet meer naar Rusland gingen elders te verkopen. In Estland, Letland, Litouwen en Oost-Europa, of in nieuwe markten als India. Een jaar na de boycot was er een nieuwe bestemming voor 86 procent van de peren. Maar die nieuwe markten laten de Belgische peren links liggen, nu ze zo klein zijn.

De Belgische conferenceperen zijn niet meer welkom in Rusland, terwijl het voordien een derde van de Belgische peren kocht.

‘Ik ken veel perentelers die ermee willen stoppen’, zegt Borgugnons. ‘Velen zijn al gestopt.’

Toch groeien de Belgische perenboomgaarden, blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Vorig seizoen teelden de Belgische boeren voor het eerst op meer dan 10.000 hectare peren. ‘Dat was vorig jaar’, zegt Borgugnons. ‘Nu vinden er cruciale veranderingen plaats.’

Eerder deze maand vroeg Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) aan zijn federale collega Denis Ducarme (MR) om de appel- en perensector te erkennen als sector in crisis en in steunmaatregelen te voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud