Belgische verkoper van vervallen vlees stort verder in

De Verbists hebben nog één slachthuis in handen. ©BELGA

Anlofia, de holding van de Belgische slachtersfamilie Verbist, is failliet. De groep kwam in opspraak omdat ze dieren mishandelde en twaalf jaar oud vlees verkocht aan Kosovaren.

Twee jaar geleden was de Vlaamse familie Verbist nog actief met vier slachthuizen in België. Vandaag dreigt ze haar laatste abattoir te verliezen.

Op 31 januari verklaarde de rechter Anlofia, de holding van de familie Verbist, failliet. De kans is groot dat de curator het laatste slachthuis, Adriaens uit Zottegem, verkoopt om de schuldeisers te betalen.

-13,5 miljoen
Eigen vermogen
Het eigen vermogen van Anlofia was in 2018 13,5 miljoen euro negatief.

Als de rechter in beroep het faillissement van Anlofia niet terugdraait tenminste. De Verbists verzetten zich. 'De familie vindt dat ze zich te weinig kon voorbereiden op de zaak, omdat de aanmaningen naar het verkeerde adres zijn verstuurd', zegt curator Alexandre Mignon. Midden december verhuisde Anlofia van Bastenaken naar Izegem.

In ieder geval gaat het erg slecht met het bedrijf. Het eigen vermogen van Anlofia was in 2018 13,5 miljoen euro negatief en de schulden waren met 4 miljoen gegroeid naar 20 miljoen euro. Er was 16 miljoen euro verlies. Ook het slachthuis Adriaens maakt verlies.

De neergang van de slachtgroep begon in 2017. Op beelden van een dierenrechtenorganisatie was te zien hoe dieren in een Verbist-slachthuis in Izegem werden mishandeld. Het slachthuis verloor zijn vergunning.

Verkocht

Een jaar later bleek tijdens een controle van de voedselinspectie FAVV in het slachthuis in Bastenaken dat de helft van de producten niet in orde was. De familie Verbist vervalste etiketten en verkocht vlees dat niet meer geschikt was voor menselijke consumptie. In Kosovo verkocht Verbist bijvoorbeeld vlees dat twaalf jaar oud was. In de nasleep gingen de Verbist-slachthuizen failliet of werden ze verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud