Advertentie
Advertentie

'Belgische voedingsindustrie is een economische grootmacht'

Vice-premiers Kris Peeters en Jan Jambon op de wereldexpo in Milaan. ©BELGA

Viceministers Kris Peeters en Jan Jambon hebben zaterdag in Milaan het Belgisch paviljoen van de Wereldtentoonstelling ingehuldigd. De Expo draait dit jaar rond het thema 'Voedsel voor de Planeet, energie voor het leven'.

'Dat thema is ons land op het lijf geschreven. De hele wereld kent onze 'Belgian beers', Belgian chocolates', 'Belgian fries' en 'Belgian waffles', aldus minister voor Buitenlandse Handel Kris Peeters (CD&V). In het paviljoen kunnen bezoekers dan ook kennismaken met de Belgische culinaire kwaliteiten en de innovatieve oplossingen die ons land biedt voor het dreigende tekort aan grondstoffen.

'Dat bier, die chocolade, die frieten en die wafels zijn bovendien maar het topje van een gigantische ijsberg. In dit paviljoen kan men ook onze 'hidden champions' van de voedingssector leren kennen, zoals speculoos en plantaardige dranken', aldus Peeters. 'De Belgische voedingsindustrie is een economische grootmacht. In 2013 steeg de omzet van de sector met 1,5 procent tot 48,2 miljard euro. Bovendien is het een van de weinige industrieën waarin de werkgelegenheid niet krimpt. Er werken 88.700 mensen in de sector en indirect komen daar nog 138.000 jobs bij.'

Vooruitstrevend

'Het paviljoen is zeer vooruitstrevend, en het is positief dat de deelstaten een prominente plaats krijgen', aldus Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, die de procedure opstartte om het paviljoen te bouwen. 'Het is bovendien een goede mix tussen ernst en vertier. We denken na over de uitdagingen, dat er steeds meer mensen zullen zijn, terwijl het aantal grondstoffen slinkt. Mensen kunnen echter ook een pintje drinken en frietjes eten, wat goed past binnen onze cultuur.'

Fevia, de sectorvereniging van de voedingsindustrie, promoot op de expo met het merk 'Food.Be - Small Country. Great Food', de Belgische gastronomische kwaliteiten. 'Dit paviljoen is een uitstalraam voor de kwaliteit, diversiteit en innovativiteit van onze voedingssector', aldus voorzitter van Fevia en CEO van Alpro, Bernard Deryckere.

Extra jobs

'Er is enorm veel mogelijk in de Belgische voedingsindustrie, en door de export worden extra jobs gecreëerd. Zo zal Alpro in België 200 mensen aannemen en is ook Lotus extra jobs aan het creëren.' Deryckere benadrukt echter ook dat de voedingssector voor een uitdaging staat en ook de "hidden champions" moet promoten. 'Zo zijn we de nummer één in Europa als het op diepvriesgroenten aankomt en is België een belangrijke speler als het gaat om 'plant based drinks' of varkensvlees, maar veel mensen weten dat niet', klinkt het.

Kris Peeters werd na de inhuldiging van het Belgische paviljoen ontvangen in het Japanse, Italiaanse en Europese paviljoen. 'De ontvangst in het Japanse paviljoen is een goede voorbereiding voor mijn reis naar Japan van vanavond', aldus Peeters. De minister vertrekt zaterdagavond op politieke en economische missie naar Japan, samen met premier Michel. 'Dit indrukwekkende paviljoen toont bovendien aan dat Japan een echte grootmacht is, die toch zijn eigenheid en cultuur kan bewaren.'

Het Belgische paviljoen werd ontworpen door het architectenbureau Patrick Genard & Asociados, in samenwerking met architect Marc Belderbos en het bouwteam Besix-Vanhout. Een 150-tal Belgische bedrijven zijn er vertegenwoordigd. Het budget voor het paviljoen bedraagt iets meer dan 13 miljoen euro. De federale overheid investeerde 5,8 miljoen, de deelstaten in totaal 4,8 miljoen. Ook werd de winst die België tijdens de Expo 2010 in Sjanghai maakte, in dit paviljoen geïnvesteerd.

De Expo in Milaan duurt nog tot 31 oktober. Er zijn officieel 148 deelnemende landen, die verdeeld zijn over 1,1 miljoen vierkante meter. Er worden in totaal zo'n 20 miljoen bezoekers verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud