Belgische wijnboeren maken 12 procent meer wijn

Door vriesweer in april 2017 werd gevreesd dat een groot deel van de druiven verloren was. ©URABLT

De Belgische wijnboeren maakten vorig jaar 845.017 liter wijn, 12 procent meer dan in 2016. Dat is opvallend, want een strenge vriesnacht deed de druivenoogst mislukken.

De 129 Belgische wijnboeren hebben vorig jaar met 845.017 liter 12 procent meer wijn gemaakt dan in het jaar voordien, meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat is een opvallende prestatie, want in april 2017 vergalde een strenge vriesnacht een groot deel van de druivenoogst. ‘Op één van mijn wijngaarden is 70 tot 80 procent van de oogst vernield’, zei wijnbouwer Paul Vleminckx uit het Hageland toen aan De Tijd. Ook andere wijnboeren zeiden dat een groot deel van hun oogst verloren was.

‘Dat de totale jaarproductie toch gestegen is, komt doordat veel boeren hun wijngaarden groter hebben gemaakt en er nieuwe wijngaarden zijn bijgekomen’, zegt Ghislain Houben, een hoogleraar economie van de Universiteit Hasselt, die zich specialiseert in wijnbouw. Tussen 2014 en 2017 steeg het totale areaal wijngaarden in België van 192 hectare naar 341 hectare.

Dat er vorig jaar een stijging was, is ook te verklaren doordat 2016 ook geen goed jaar was. In dat jaar daalde de wijnproductie met liefst 25 procent. Ook toen was het weer de grote spelbreker. 2016 was te nat voor een goede druivenoogst. Bovendien gooide ook toen één vriesnacht in april roet in het eten.

Vrieskoude

‘Eigenlijk was 2017 niet echt een goed wijnjaar’, zegt Houben. ‘Er was de vrieskoude in april en in augustus en september was er veel regen.’

Net als in de jaren ervoor is België vooral sterk met schuimwijn. Daar werd in 2017 345.036 liter van gemaakt (41 procent van de totale productie). Mousserende wijnen worden gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40 procent). Rode wijn (16 procent) en rosé (3 procent).

2018 goed gestart

Voor 2018 zijn de verwachtingen hooggespannen. ‘Het jaar is goed gestart’, zegt Houben. ‘Er zijn nog niet zo veel warme dagen geweest. Daardoor zijn de knoppen van de druivenplanten nog dicht, waardoor eventuele vrieskoude nog geen al te grote schade kan aanrichten. We verwachten dat de knoppen eind april zullen beginnen te bloeien. Dan wordt het spannend, want als het daarna nog vriest kan opnieuw een deel van de oogst verloren gaan.’

De sector hoopt dat 2018 opnieuw een boerenjaar wordt, zoals in 2015. Toen maakten de Belgische wijnboeren 1 miljoen liter wijn. Dat was een absoluut record. ‘Als alles dit jaar goed verloopt dan mogen we zeker opnieuw dromen van een productie van 1 miljoen liter wijn’, zegt Houben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content