Advertentie

Belgische wijnboeren maken meer wijn dan ooit

België telde vorig jaar 134 wijnboeren. Dat aantal groeit jaar na jaar. ©Siska Vandecasteele

De Belgische wijnbouwers maakten vorig jaar bijna 2 miljoen liter wijn. Een record en een verdubbeling tegenover 2017. Het aantal boeren en wijngaarden neemt jaar na jaar toe.

De Belgische wijnboeren persten vorig jaar 1.962.000 liter wijn uit hun druiven. Dat is dubbel zoveel als de 947.000 liter van 2017 en als het vorige record in 2015, toen 1 miljoen liter Belgische wijn werd gemaakt. ‘De warme zomer van 2018 speelde heel wat landbouwers parten, maar in de wijnbouw tekende die voor een bijzonder goede oogst’, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V), die de cijfers gisteren bekendmaakte.

©Mediafin

De bestaande wijngaarden groeien en er komen er nieuwe bij. Het aantal Belgische wijnbouwers steeg van 96 in 2014 naar 134 vorig jaar. In die periode klom het areaal aan wijngaarden van 192 hectare naar 383 hectare. ‘De wijngaarden die in de afgelopen jaren zijn aangeplant, worden ouder. Dat betekent dat ze meer druiven opleveren. Ook dat stuwt de Belgische productie’, zegt Ghislain Houben, een hoogleraar van de Universiteit Hasselt die zich specialiseert in wijn.

Vandeurzen

Houben heeft eigen wijngaarden in Haspengouw en wil die met 100 hectare uitbreiden. Hij is niet de enige. Ook de ondernemer Urbain Vandeurzen heeft uitbreidingsplannen voor zijn wijngaard in Linden bij Leuven. Bij de 4,5 hectare moet er 10 hectare bijkomen, al steken buurtbewoners juridisch stokken in de wielen.

‘De officiële cijfers over het aantal hectare zijn een onderschatting’, zegt wijnkenner en -auteur Peter Doomen. ‘Alleen geregistreerde professionals tellen mee. En wie nieuwe ranken aanplant, is niet verplicht die meteen te registreren.’

De experts wijzen op mogelijke gevaren. ‘De sector zal verder groeien. Maar dat zal met horten en stoten gebeuren’, zegt Doomen. ‘Veel wijnboeren leveren uitstekende kwaliteit, maar er zit ook kaf tussen het koren. Er zullen in de komende jaren veel boeren noodgedwongen moeten stoppen, terwijl ze grote investeringen hebben gedaan. Nu zijn veel Belgen uit chauvinisme bereid wat meer te betalen voor Belgische kwaliteit, maar dat blijft niet duren.’

Overaanbod

Lastig is dat Belgische wijn vooral in België gedronken wordt. ‘Van een internationaal karakter is nog geen sprake’, zegt Houben. ‘Als het aanbod blijft stijgen, moet er iets gebeuren. Ofwel vinden de Belgische wijnboeren een manier om te exporteren, ofwel gebeurt hier wat nu al gebeurt in Nederland. Daar is een overaanbod en worden verschillende wijngaarden gerooid omdat ze niet meer winstgevend zijn.’

Veel Belgen zijn uit chauvinisme bereid wat meer te betalen voor Belgische kwaliteit. Maar dat blijft niet duren.
Peter Doomen
Wijnkenner

Exporteren is geen sinecure, want Belgische wijn is vrij duur. Dat komt doordat Belgische wijnboeren hogere kosten hebben dan hun collega’s in het zuiden. ‘Dat komt door ons klimaat’, zegt Houben. ‘Een Belgische hectare wijnranken levert gemiddeld 3.000 liter wijn per jaar op. In het zuiden van Europa is dat 10.000 liter. Dankzij het warme weer van vorig jaar nam de productiviteit per hectare wel toe. Ze liep op naar 5.000 naar 6.000 liter per hectare.’

Of ook 2019 een grand-crujaar wordt, is nog niet duidelijk. ‘We wachten met spanning de ijsheiligen af - de dagen aan het begin van mei wanneer het nog kan vriezen’, zegt Houben. ‘Ook de zomer kan roet in het eten gooien. Pas in september kunnen we conclusies trekken. Al ziet het er voorlopig goed uit.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud