Beursactivist jaagt Pernod Ricard op

Voorzitter-CEO Alexandre Ricard van Pernod Ricard krijgt kritiek van het beursactivist Elliott. ©AFP

De activistische aandeelhouder Elliott jent topman Alexandre Ricard van de sterkedrankengroep, door zijn strategisch plan 'te weinig ambitieus' en 'te vaag' te noemen.

De spanning stijgt onder de grote aandeelhouders van Pernod Ricard , de groep achter de pastis Ricard, de vodka van Absolut, de whiskymerken Chivas Regal, Jameson en Ballantine’s, en de rummerken Havana Club en Malibu.

Het Amerikaanse hedgefonds Elliott, goed voor 34 miljard dollar onder beheer, controleert sinds kort een belang van 2,5 procent in Pernod Ricard en legde eind vorig jaar twee stevige eisen op tafel.

Ten eerste moest het rendement omhoog. De recurrente halfjaarwinst zat met 10 procent in de lift tot 1,6 miljard euro. Maar volgens Elliott doet de concurrent Diageo, de groep achter Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness, het verhoudingsgewijs beduidend beter.

Ten tweede moest het bestuur onafhankelijker worden van de stichtende familie. Die bezit 15 procent van het kapitaal en vormt met de Belgische GBL-holding (7,5%)  al jaren een alliantie met meer dan een derde van de stemrechten. 

Elliott is niet aan zijn proefstuk toe. Het richtte eerder zijn pijlen op het industrieconcern ThyssenKrupp en ook kreeg het AC Milan in handen. 

Besparingsplan

De kritiek van Elliott was schrikken voor voorzitter-CEO Alexandre Ricard, de kleinzoon van de stichter. Donderdag gaf de CEO de Amerikaanse activisten een eerste financiële antwoord, door de doelstellingen voor de recurrente winst te verhogen.

Niet alleen rekent de topman op een omzetgroei met 4 tot 7 procent in de komende jaren, hij zet ook een nieuw besparingsplan in gang dat over twee jaar 100 miljoen euro aan bijkomende marge moet opleveren.

‘We willen waarde creëren op de lange termijn. Dat zal alle aandeelhouders plezieren’, verklaarde hij. Ricard hoopte dat daarmee de rust zou terugkeren.

'Te vaag'

Maar Elliott reageerde vrijdagochtend met een kritisch persbericht. De activistische aandeelhouder geeft het plan van topman Ricard een onvoldoende. 'Het plan mist ambitie. De voorgestelde stappen zijn ook niet specifiek genoeg en missen duidelijkheid. En de noodzakelijke stappen inzake de raad van bestuur en zijn governance moeten nog altijd genomen worden', klinkt het.

Pernod Ricard wil de zaak niet verder op de spits drijven en zegt 'de focus te leggen op het aangekondigde strategisch plan'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud