Advertentie

Beursdebuut in mineur voor kokoswater AB InBev-telgen

De zangeres Rihanna is een ambassadrice van de producent van kokoswater Vita Coco. ©Photo News

De producent van kokoswater Vita Coco trok eind vorige week ver onder de voorziene prijsvork naar de Nasdaq-beurs. Hoofdaandeelhouder Verlinvest van de AB InBev-familie de Spoelberch casht minder dan verwacht.

De producent van kokoswater Vita Coco trok naar de Nasdaq met een prijsvork van 18 à 21 dollar per aandeel, onder de beursticker COCO. Het bedrijf uit New York mikte tegen de bovenkant van de prijsvork op een waardering van 1,17 miljard dollar.

Maar de appetijt van de beleggers viel tegen. Eind vorige week moest Vita Coco de introductieprijs verlagen tot 15 dollar per aandeel, waardoor het bedrijf (via de verkoop van nieuwe aandelen) en zijn aandeelhouders via de operatie maar 172,5 miljoen dollar binnenrijfden.

Tegen die prijs werd het bedrijf gewaardeerd op 833 miljoen dollar. Bij zijn intrede op de Nasdaq klom het aandeel een beetje, maar tegen vrijdagavond viel het terug tot 13,95 dollar. De beurswaarde bedraagt nog maar 775 miljoen dollar.

48 miljoen
dollar
De opbrengst valt ook voor de Belgische familie de Spoelberch lager uit dan verwacht. Voor 3,2 miljoen aandelen kreeg ze 'maar' 48 miljoen dollar, terwijl ze zicht had op 58 à 68 miljoen.

Belgen

De opbrengst valt ook voor de Belgische familie de Spoelberch lager uit dan verwacht. Zij verkocht 3,2 miljoen aandelen en ving daar 'maar' 48 miljoen dollar voor, terwijl ze zicht had op 58 à 68 miljoen.

De AB InBev-familie verkocht daarnaast, in een private transactie, voor 20 miljoen dollar aandelen Vita Coco aan Keurig Dr Pepper. Die klant van Vita Coco wordt gecontroleerd door de Duitse investeerder JAB van de familie Reimann. Aan het roer bij JAB zitten Peter Harf als voorzitter en Olivier Goudet als CEO. Beiden zijn ex-voorzitters van de raad van bestuur van AB InBev.

Showbizz

Vita Coco werd in 2004 opgericht. Verlinvest stapte drie jaar later in het kapitaal en is de hoofdaandeelhouder van het bedrijf. Het vehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch heeft na de beursgang nog zo'n 38 procent van het bedrijf in handen. De op een na grootste aandeelhouder is het Chinese Reignwood, die in 2014 instapte. Reignwood is de distributeur van Vita Coco in China.

Sinds 2009-2010 zijn ook enkele Amerikaanse beroemdheden aan boord, zoals Madonna, Anthony Kiedis (de zanger van de Red Hot Chili Peppers) en de acteurs Demi Moore en Matthew McConaughey. Vita Coco werd zwaar gepromoot door die sterren. Zangeres Rihanna is een ambassadrice van het merk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud