Beursgang Aziatische tak kan AB InBev 9 miljard opbrengen

AB InBev gaat in Azië door het leven als Budweiser Brewing Company. ©Bloomberg

De brouwer verkoopt 1,6 miljard aandelen van Budweiser Brewing. De operatie kan 7,3 tot 8,7 miljard euro in het laatje brengen voor de Leuvense bierreus. De eerste notering staat gepland op 19 juli.

De al langer aangekondigde beursgang van Budweiser Brewing Company APAC, dat in Zuidoost-Azië meer dan 50 biermerken op de markt brengt, krijgt vorm. De details staan in een zogenaamde term sheet, een document met de financiële structuur van de operatie, dat het persagentschap Reuters kon inzien.

Marktenchat

Heeft u vragen over de financiële markten, de lage rente of (Belgische) aandelen? Dan kan u op donderdag 4 juli om 12 uur terecht in de marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland.

Stel nu al uw vragen in de chatbox.

De aandelen van de Aziatische tak van AB InBev worden aan de man gebracht tegen een prijs van 40 à 47 Hongkongse dollar (5,13 tot 6,02 dollar) per stuk. De beurskapitalisatie van het bedrijf komt uit tussen 54,2 miljard en 63,7 miljard dollar (56,4 miljard euro). Aan de bovenkant van de prijsvork kan de operatie AB InBev 9,8 miljard dollar (8,7 miljard euro) opbrengen, aan de onderkant van de prijsvork wordt dat 8,3 miljard dollar (7,3 miljard euro).

Grootste beursgang

Als Budweiser Brewing Company APAC tegen de bovenkant van de prijsvork naar de Hongkonse beurs trekt, wordt het de grootste beursintroductie van het jaar op die markt, maar ook internationaal (zie inzet).

De 10 grootste beursintroducties van 2019

- Budweiser Brewing (brouwer, 9,8 miljard dollar)*
- Uber Technologies (taxi-app, 8,1 miljard dollar)
- Avantor (chemie, 2,9 miljard dollar)
- Lyft (taxi-app, 2,7 miljard dollar)
- Nexi (digitale betalingen, 2,3 miljard dollar)
- Traton (truckpoot VW, 1,8 miljard dollar)
- Pinterest (online-prikbord, 1,4 miljard dollar)
- Network International (betalingsverwerker, 1,4 miljard dollar)
- Stadler Rail (treinbouwer, 1,3 miljard dollar)
- Trainline (treintickets, 1,2 miljard dollar)

* Aan de bovenkant van de prijsvork

De intekenperiode wordt naar verwachting afgesloten op donderdag 11 juli, met een eerste notering op vrijdag 19 juli.

Schulden

AB InBev brengt zijn Aziatische dochter naar de beurs om zijn schulden af te bouwen. De schuldenberg van AB InBev dikte enorm aan door de overname van zijn concurrent SABMiller en bedroeg eind december 102,5 miljard dollar.

Tegen eind volgend jaar heeft de bierreus de ambitie om zijn schulden minder dan vier keer de brutobedrijfswinst (ebitda) te laten bedragen. Eind vorig jaar bedroeg die verhouding 4,6. AB InBev streeft naar een verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda van ongeveer twee keer, maar is daar nog ver van verwijderd.

Overnames

50
Ebitda
AB InBev-dochter Budweiser Brewing Company APAC brengt in Zuidoost-Azië meer dan 50 biermerken op de markt.

Carlos Brito, de CEO van AB InBev, onderstreept dat de beursgang van de Aziatische bierdochter ook overnames in Azië moet vergemakkelijken. 'Lokale brouwers voelen zich comfortabeler met een lokale groep dan met een globale groep. En ze ontvangen bij een overname liever aandelen van die lokale groep. Zo hebben we het gedaan in Latijns-Amerika en we denken dat hetzelfde model kan werken in Azië.'

Volgens analisten van het beurshuis Barclays zijn Thai Bev (actief in Thailand en Vietnam) en San Miguel Beer (Filipijnen) aantrekkelijke prooien voor AB InBev.

Prospectus

In het prospectus van de operatie, de informatiebundel voor de beleggers, staat ook nog dat AB InBev geen enkele beperking heeft voor het minimumbelang dat het na de beursgang van Budweiser Brewing Company APAC moet aanhouden. De bierreus is dus vrij om zijn belang ten allen tijde (deels) af te bouwen.

AB InBev wilde geen commentaar kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud