Grafiek van de dag

Bierprijs Oktoberfest stijgt continu

©Mediafin

De opmerkelijke grafiek van de dag: de prijs van een liter bier op het Oktoberfest.

Hoezo, de inflatie is te laag? Op het Oktoberfest, het jaarlijkse bierfestijn in München dat morgen begint, is daar alvast niets van te merken. Een kroes bier (1 liter) zal er tussen 10,80 en 11,80 euro kosten. De exacte prijs hangt af van in welke biertent u, getooid in dirndljurk of lederhosen, belandt.

De maximumprijs ligt alweer 2,6 procent hoger dan vorig jaar. De bierprijzen op het Oktoberfest stijgen al sinds 2004 onafgebroken met gemiddeld ruim 3 procent.

De centraal bankiers van de Europese Centrale Bank, die tevergeefs de inflatie in de eurozone naar 2 procent proberen te jagen, moeten misschien maar eens van Frankfurt naar München afzakken. Sinds 2002 is een liter bier er 74 procent duurder geworden.

Dat lijkt de consumptie niet te temperen. Vorig jaar waren er 6,3 miljoen bezoekers, van wie een op de vijf uit het buitenland. Samen dronken ze 7,5 miljoen liter bier, of gemiddeld 1,2 liter per persoon.

Het bier dat op het Oktoberfest wordt geschonken is niet zomaar bier. Volgens het Reinheitsgebot, de Duitse bierregels, bevat het maar drie ingrediënten: hop, gerst en water. Het alcoholpercentage ligt rond 6 procent, en het bier moet komen van een lokale brouwerij. Dat zijn er traditioneel zes: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. Het bier wordt alleen geserveerd in een bierpul van een liter (een ‘Maß’). Het Oktoberfest loopt tot 6 oktober. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud