Bodemprijzen voor kippen drijven boeren in het nauw

©Hollandse Hoogte / Bram Petraeus

Belgische supermarkten pakken uit met stuntprijzen voor braadkippen. De pluimveehouders zien hun inkomsten al jaren slinken.

De supermarktketen Lidl pakt in zijn nieuwe reclamecampagne 'Nu nog goedkoper dan Lidl' uit met een stuntprijs van 2,39 euro voor een kilogram verse braadkip van Belgische oorsprong. Concurrent Colruyt biedt kippen voor precies dezelfde prijs aan. 'Dat zijn dumpingprijzen', vindt Danny Coulier, pluimveehouder in Alveringem en voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

De Belgische pluimveehouders zien de prijzen voor hun kippen al jaren dalen. De gemiddelde prijs per 'kilo levend gewicht' bedroeg vorig jaar gemiddeld 79 eurocent, exclusief kosten voor slachten, transporteren en verhandelen van kippen. De boeren kregen daarmee het laagste bedrag in meer dan een decennium, blijkt uit gegevens van de nationale prijzencommissie van het levend pluimvee in Deinze.

Voor veel kippenboeren volstaan de prijzen amper om te overleven. 'Een boer heeft, zonder afschrijvingen, 75 cent nodig om uit de kosten te komen', zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee. Door de erg lage marges bouwen veel pluimveehouders megastallen om grotere volumes te draaien.

Oekraïne

Toch hebben de Belgische kippenboeren enkele uitstekende weken achter de rug. Volgens de prijzencommissie krijgen ze momenteel 90 eurocent per kilo. 'De prijzen zijn momenteel de hoogste in lange tijd, maar de voederprijzen zijn ook erg gestegen', zegt Chombaere. 'De marges voor de pluimveehouders blijven erg klein.'

0,90
euro
Belgische kippenboeren krijgen momenteel 90 eurocent per kilo. De verwachting is dat die prijs de komende weken zal dalen.

De plotse stijging van de prijs is te wijten aan tijdelijke productiebeperkingen. Enerzijds lieten veel Belgische pluimveehouders hun stallen tijdelijk leegstaan nadat eind november vogelgriep was vastgesteld in een braadkippenbedrijf in Menen. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) voerde daarop een verbod in op het uitladen van vleeskuikens, waardoor heel wat slachtkippen vervroegd afgevoerd werden.

Anderzijds sloot de Europese Unie vorige maand tijdelijk de grenzen voor kippen uit het belangrijke aanvoerland Oekraïne, dat ook met vogelgriep kampt. Oekraïense boeren overspoelden jarenlang de West-Europese markt met kipfilets met één vleugeltje, waarmee ze niet onder de Europese quotaregels vielen en waarop ze geen importtaksen moesten betalen.

De Landsbond Pluimvee gaat ervan uit dat de prijzen voor de boeren de komende weken zullen dalen zodra de productie opnieuw op peil is. Lidl beklemtoont dat het bedrijf de prijsreductie in de supermarkt met zijn eigen marketingbudget betaalt en dat zijn leveranciers een vaste prijs krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud