Boekhoudfraude geeft Douwe Egberts tik

De boekhoudproblemen doorkruisen de nog prille beursnotering van de koffiebrander in Amsterdam (foto: EPA)

Het aandeel van D.E. Master Blenders 1753, beter bekend als Douwe Egberts, zakt ruim 7 procent na de boekhoudfraude die woensdag werd opgebiecht.

Douwe Egberts kreeg pas in juni als 'D.E. Master Blenders 1753' een aparte notering in Amsterdam, als afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee. De eerste maand op de beurs was bepaald niet geweldig. De beurskoers evolueerde zijwaarts.

Daar komt verandering in, zij het niet in positieve zin. DE Master Blenders tuimelt meer dan 7 procent. Het koffieconcern meldde woensdag dat het fraude heeft ontdekt in de boekhouding van een Braziliaanse dochtermaatschappij.

De fraude slaat op de boekjaren 2009-2011 en zou ook nog een impact hebben op het eerste halfjaar van 2012. De fraude wordt geschat op 85 à 95 miljoen euro. De nettowinst voor 2012 zal daardoor naar schatting zo'n 45 à 55 miljoen euro lager uitkomen. De operationele winst zou 20 à 25 miljoen euro terugvallen.

D.E. Master Blenders 1753 is in ons land vooral bekend als de eigenaar van het koffiemerk Douwe Egberts en van de theeproducent Pickwick. Het is voorlopig niet duidelijk wie aansprakelijk zal worden gesteld voor de boekhoudfraude: Sara Lee of D.E. Master Blenders 1754. Er loopt nog een onderzoek naar de onregelmatigheden in Brazilië.

Douwe Egberts maakt zijn resultaten op 28 augustus bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud