Advertentie
Advertentie

Boeren leggen maandag Brussel lam

©BELGA

Duizenden boze boeren zullen komende maandag naar Brussel afzakken uit onvrede met de lage prijzen die ze voor hun landbouwproducten krijgen. Het verkeer wordt van ’s ochtends tot ‘s avonds een mesthoop.

Maandag 7 september bespreken de Europese landbouwministers op de landbouwraad in Brussel hoe de EU de landbouwers in crisis kan helpen. Vooral voor de melk- en varkenssector is de situatie nijpend. Boeren uit heel Europa zullen naar Brussel afzakken om hun eisen kracht bij te zetten. Ze willen dat Europa meer doet om de sector te ondersteunen.

Traject

Het verkeer in Brussel zal de hele dag zware hinder ondervinden van de betoging. Een colonne tractoren trekt om 9 uur in Ternat de E40 op om via Koekelberg Brussel in te trekken en te verzamelen aan de Havenlaan en het Noordstation. Vanuit Wallonië zal een stoet tractoren via de E411 naar het Jubelpark rijden. Om 10.30 uur vertrekt de betoging aan Brussel Noord om via de Koning Albert II laan en de kleine ring en de Belliardstraat naar het Schumanplein te trekken.

Een groot deel van de boeren zal met de trein komen, maar het verkeer zal van de ochtend- tot de avondspits zware hinder ondervinden.

Ook een internationale delegatie met een grote groep boeren uit Frankrijk neemt deel aan de protesten. Zij komen zondagavond al samen in het Jubelpark. De internationale landbouworganisaties Copa Cogeca en European Milk Board nemen deel aan de acties.

'10.000 boeren'

Hoeveel boeren naar Brussel zullen trekken is moeilijk te voorspellen, maar de actiebereidheid is groot, klinkt het bij de landbouworganisaties. Volgens Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), kunnen maandag 10.000 boeren in Brussel opdagen.

In België kwamen de boerenorganisaties Boerenbond, ABS, FWA, Mig en Fugea afgelopen weekend tot een gezamenlijk eisenplatform. Maandag zullen ze hun grieven voorleggen aan Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) en federaal minister van landbouw Willy Borsus (MR). De boeren hopen ook op overleg met Phil Hogan de eurocommissaris van landbouw.

Sinds de afschaffing van de Europese melkquota in april daalden de melkprijzen en verkoopt de meerderheid van de boeren met verlies. De landbouworganisaties vragen dat Europa extra interventiemaatregelen neemt en compensaties biedt voor de verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud