Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Brito trakteert zichzelf op 12,6 miljoen na SABMiller-deal

©tim dirven

Carlos Brito, de topman van AB InBev, heeft vorige week 12,6 miljoen euro opgestreken met enkele transacties met aandelen en aandelenopties op dezelfde dag dat de deal met SABMiller rond geraakte.

Dat blijkt uit de rubriek 'transacties van bedrijfsleiders' op de website van de FSMA. Het gaat om 2 transacties die maandag werden gemeld aan de Brusselse beurswaakhond, maar dateren van 11 november.

Dat is dezelfde dag waarop AB InBev bekendmaakte dat de deal met SABMiller in kannen en kruiken was. De markten reageerden positief op het welslagen van de overname van het nummer twee in de biersector door het nummer één en stuurden het aandeel AB InBev 2,2 procent hoger tot 113,60 euro. Dat was de hoogste koers die AB InBev bereikte sinds midden juli.

Dat blijkt nu voor Brito het moment geweest te zijn om even te cashen op die koersopstoot. Hij kon dat ook pas vanaf dat moment doen. Elke transactie die hij zou doen vooraleer alle details over de SABMiller-deal publiek gemaakt werden, zou de regulatoren argwanend maken. Als CEO van de overnemende partij zou hij dan immers informatie gehad hebben waarover andere aandeelhouders niet konden beschikken.

Concreet oefende Brito een pakket van 368.827 opties uit voor een bedrag van 9,98 miljoen euro. Dat betekent dat die opties een uitoefenprijs hadden van 27 euro, om evenveel aandelen te verwerven die op het einde van die handelsdag 113,60 euro per stuk waard waren. 

Er lag dus een gigantische meerwaarde voor het grijpen, en die kans liet Brito niet liggen. Hij verkocht namelijk ook 200.000 aandelen, goed voor een opbrengst van 22,58 miljoen euro. Als daar de kostprijs voor de uitoefening van de opties van wordt afgetrokken, was Brito op het einde van die dag 12,6 miljoen euro rijker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud