Brits biericoon in Japanse handen

Het bekende Britse bier London Pride komt in Japanse handen. ©EPA

De Japanse brouwer Asahi koopt de drankendivisie van de Britse beursgenoteerde groep Fuller, Smith & Turner voor 250 miljoen pond (289 miljoen euro).

Ondanks de groeiende onzekerheid over de uitkomst van de brexit en de domper die dat zet op de economie, zijn er ook buitenlandse groepen die investeren aan de overzijde van het Kanaal en er niet alleen activiteiten wegtrekken.

Vrijdag meldde de Britse horeca- en drankengroep Fuller, Smith & Turner dat ze haar hele drankendivisie afstoot aan de Japanse brouwer Asahi. Het gaat om een deal van 250 miljoen pond. Dat is maar liefst 23,6 maal de bedrijfskasstroom (ebitda) van de divisie. Fuller ontdoet zich ervan om zich helemaal te kunnen toeleggen op de hotel- en de pubactiviteiten. 

Het gaat zowel om de productie als de distributie van bier, cider en frisdrank en een wijngroothandel. Tot de biertak hoort ook een waar Brits icoon: de Londense brouwerij Griffin die in Chiswick in West-Londen de deuren opende in 1654. Het bekendste product van Griffin is de ale London Pride die een griffioen als symbool heeft. Het bier is al jaren een van de sponsors van de Londense marathon.

Asahi is bij ons onder meer bekend als koper van enkele bekende bieren, zoals het Nederlandse Grolsch, dat AB InBev moest afstoten om de overname van SABMiller goedgekeurd te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud