Buffett: 'Kraft-deal in vier weken geregeld'

Warren Buffett ©AFP

De AB InBev-Brazilianen achter 3G hebben, samen met miljardair Warren Buffett, de Amerikaanse voedingsreus Kraft Foods overgenomen. Ze zullen Kraft fuseren met hun andere voedingsbedrijf, Heinz.

Hoeveel de deal precies waard is, is niet meteen duidelijk. Heinz betaalt de deal deels in cash, die via een speciaal dividend van 16,50 dollar per aandeel zal worden uitgekeerd aan de Kraft-aandeelhouders bij afsluiting van de deal. Dat brengt het cashgedeelte op 9,7 miljard dollar, gefinancierd door 3G en Buffett.

De rest wordt betaald met aandelen van de fusiegroep. Kraft-aandeelhouders krijgen 49 procent van de nieuwe groep, de rest gaat naar Heinz. 'We konden vrij snel schakelen. We hebben de Kraft-deal in vier weken geregeld', zei Buffett in een interview met de zakenzender CNBC. Hij benadrukt dat er geen vervaldatum op de investering staat. '3G is niet als andere private-equitygroepen. 3G koopt bedrijven om ze te houden, niet om door te verkopen'. 

3G is niet als andere private-equitygroepen. 3G koopt bedrijven om ze te houden, niet om door te verkopen
Warren Buffett
CEO Berkshire Hathaway

Kraft blijft gewoon op de beurs noteren. Op die manier wordt Heinz de facto via deze fusie mee naar de beurs gebracht. Voor elk bestaand aandeel van Kraft zal een nieuw aandeel van 'The Kraft Heinz Company' uitgegeven worden. Dat bedrijf zal geleid worden door Heinz-CEO Bernardo Hees. Heinz-voorzitter Alex Behring wordt voorzitter van de nieuwe groep.

Beleggers zien de deal duidelijk zitten. Het aandeel schoot kort na opening 32 procent hoger naar 81 dollar. Wall Street waardeert Kraft onder de vleugels van 3G nu op 48 miljard dollar, tegenover 36 miljard dollar gisterenavond. 

Prooi

De fusiegroep Kraft Heinz wordt in één klap het op twee na grootste voedingsbedrijf van de VS, en het nummer vijf wereldwijd. Kraft Foods en Heinz zijn samen goed voor een omzet van zowat 28 miljard dollar en meer dan 50.000 werknemers.

©REUTERS

Net als Heinz is ook Kraft, bekend van de gelijknamige kazen en diepvriesvoeding, rijp voor een reorganisatie. De groep is sterk gefocust op de Amerikaanse markt, waar de consument steeds meer de producten van Kraft voor gezondere alternatieven inruilt. 

3G Capital was al een tijdje op zoek naar een volgende grote prooi, gewapend met een recente kapitaalronde van 5 miljard dollar en aangevuld moet een stevige scheut - goedkope - schulden. Maar de Brazilianen hebben eerder al bewezen dat ze heel snel een miljardenfinanciering op poten kunnen zetten. Ze slaagden erin tientallen miljarden dollars aan kredieten los te krijgen om in het najaar van 2008 - in volle kredietcrisis - InBev de Amerikaanse bierreus Anheuser-Busch te laten overnemen.

2010

Burger King: 3,3 miljard dollar

2013

Heinz: 23 miljard dollar (*)

2014

Tim Hortons: 11 miljard dollar (**)

2015

Kraft: 9,7 miljard dollar cash + 49% van fusiegroep

(*) Samen met Berkshire Hathaway (Warren Buffett)
(**) Via Burger King 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud