Advertentie
Advertentie

CEO Alpro moet na 16 jaar vertrekken

Bernard Deryckere was al de topman van Alpro toen het bedrijf nog in handen was van voedingsgroep Vandemoortele. ©Photo News

Danone vervangt Bernard Deryckere als CEO van Alpro. Hij zette het merk internationaal op de kaart en gaf recent aan dat hij nog lang wou aanblijven als CEO.

De Franse zuivelreus Danone  komt met het opvallende nieuws dat Bernard Deryckere vertrekt als CEO van Alpro, de Belgische producent van plantaardige zuivelproducten. Bij Alpro klinkt het dat Deryckere ‘in onderling overleg’ de fakkel doorgeeft aan de Belg Sven Lamote, die sinds drie jaar deel uitmaakt van de directie van Alpro.

Ik zie het als mijn plicht om voort te gaan als CEO van Alpro.
Ex-CEO Alpro Bernard Deryckere
in april 2017

‘Deze beslissing is genomen om het groeipotentieel van Alpro voluit tot zijn recht te laten komen. Alpro is klaar voor een fase van versnelde groei’, zegt woordvoerder Ann De Jaeger.

Het vertrek is des te opvallend omdat Alpro een van de groeiende divisies is van Danone. In het tweede kwartaal groeide het merk met een percentage van twee cijfers. Danone bewierookte Alpro dan ook expliciet in zijn financiële updates. ‘Ik ben bijzonder hard onder de indruk van de prestaties van Alpro in Europa’, zei Danone-CEO Emmanuel Faber in april. ‘Het merk is klaar om te worden gelanceerd in veel nieuwe landen.’

CEO blijven

Dat Deryckere uit eigen wil vertrekt, is hoogst twijfelachtig. Hij is niet bereikbaar voor een reactie, maar in april legde hij in een interview met De Tijd nog vurig uit dat hij ook na de overname CEO wou blijven. ‘Ik geloof in dit project, in het bedrijf en in mijn mensen. De overname door Danone - die erkenning - is voor mij het mooiste geschenk. Ik heb een prachtig bedrijf kunnen uitbouwen. Ik zie het als mijn plicht om voort te gaan.’

Op de vraag of hij tot zijn pensioen wou blijven, antwoordde hij: ‘Met zulke uitspraken ben ik voorzichtig, want er kan veel gebeuren. Maar ik ben klaar om dit bedrijf voort te leiden.’

Wevelgem

Deryckere was 16 jaar lang de topman van Alpro. Hij was er al bij toen het bedrijf nog een onderdeel van de Belgische voedingsgroep Vandemoortele was. Die verkocht Alpro in 2009 aan het Amerikaanse White Wave, dat op zijn beurt werd overgenomen door Danone.

54
Bernard Deryckere lanceerde Alpro in 54 landen in Europa en erbuiten.

Deryckere breidde het aanbod van Alpro aanzienlijk uit. Toen hij begon was Alpro vooral actief met sojaproducten, maar nu maakt het ook producten op basis van rijst, amandelen, hazelnoten, kokos, haver en cashewnoten. Het bedrijf biedt alternatieven voor melk, yoghurt, pudding, room, kwark en margarine. Deryckere lanceerde de Alpro-producten in 54 landen in Europa, Zuid-Afrika, Rusland en het Midden-Oosten.

De groei levert België heel wat op, want het Alpro-hoofdkantoor ligt in Gent en de voornaamste fabriek in Wevelgem. In die vestiging investeerde Alpro de laatste vijf jaar 200 miljoen euro.

Er werken nu 850 mensen voor Alpro in België. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn er fabrieken. In totaal stelt het voedingsmerk 1.100 mensen tewerk.

Wat Deryckere nu gaat doen, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud