China legt buitenlandse zuivelfabrikanten recordboete op

Een bezoekster bekijkt gestapelde dozen melkpoeder voor kinderen, op een expo in Sjanghai. De markt zou tegen 2017 goed zijn voor een omzet van 25 miljard dollar. ©AFP

China heeft zes buitenlandse zuivelfabrikanten waaronder Danone en Friesland Campina een boete opgelegd van in het totaal 110 miljoen dollar (85 miljoen euro) omdat ze verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het gaat om een recordboete.

De boete wegens kartelafspraken werd woensdag door de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) bekendgemaakt. Het gaat om de hoogste boete die China tot nu oplegde voor verboden prijsafspraken.

Danone kreeg een boete van 28 miljoen dollar (21 miljoen euro), Friesland Campina een van omgerekend 5,9 miljoen euro.

De andere vier bedrijven die werden beboet, zijn het Amerikaanse Mead Johnson Nutrtion, Abbott Laboratories, Biostime (Hong-Kong) en Fonterra (Nieuw-Zeeland). Andere zuivelconcerns, zoals Nestlé, ontspringen de dans omdat ze aan het onderzoek hebben meegewerkt.

De melkpoederproducenten hebben volgens de autoriteit de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen.

De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds het melamine-schandaal in 2008. Toen overleden zes kinderen en werden duizenden anderen ziek door vervuild Chinees melkpoeder. Volgens NDRC is er sprake van een stijging met zo'n 30 procent. Sinds het begin van de onderzoeken zijn de prijzen overigens flink afgenomen.

Buitenlandse zuivelmerken zijn goed voor de helft van de verkoop van melkpoeder in China. De markt voor kindermelk zou tegen 2017 naar schatting zo'n 25 miljard dollar waard zijn tegenover 12,4 miljard euro in 2012.

De beboete bedrijven lieten al weten dat ze de sanctie niet zullen aanvechten. FrieslandCampina bekent schuld. 'Wij accepteren de boete. Volgens de autoriteit voldeden wij niet aan de wetgeving', laat een woordvoerster van het zuivelconcern weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud