China noopt Rémy Cointreau tot winstalarm

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG

Rémy Cointreau krijgt de volle laag van de Chinese groeivertraging. De Franse sterkedrankengroep boekte minder winst in de eerste jaarhelft en waarschuwt voor een daling van meer dan tien procent voor het hele van het boekjaar 2013/2014.

In de eerste zes maanden, de periode van april tot september, kwam de courante bedrijfswinst 6,2 procent lager uit dan een jaar eerder, op 132,7 miljoen euro. Dat was wel iets beter dan verwacht, want analisten rekenden volgens Thomson Reuters slechts op 124 miljoen euro.

In oktober had Rémy Cointreau al gewaarschuwd dat de verkoop van de cognac Rémy Martin, zijn voornaamste winstmotor, met 10,4 procent was gedaald. De nettowinst van de groep daalde met 20 procent tot 69,3 miljoen euro of 1,40 euro per aandeel.

Net als concurrent Pernod Ricard heeft Rémy Cointreau zwaar te lijden onder de tragere economische groei in China. De impact daarvan is nog vergroot door overheidsmaatregelen om extravagante uitgaven te bekampen. Als gevolg hiervan wordt de concurrentie onder drankenproducenten heviger en worden prijsstijgingen afgeremd.

Rémy Cointreau verwacht dat de tweede jaarhelft nog moeilijker wordt, mede door de forse voorraden die distributeurs hebben opgebouwd. Daarom voorspelt de Franse groep nu een significante, tweecijferige daling van de courante bedrijfswinst. Op lange termijn blijft Rémy Cointreau wel in Azië geloven, en vooral dan in China, vanwege het sterke groeipotentieel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud