Coca-Cola investeert 28 miljoen in Gent

Een blikjesafvullijn van Coca-Cola. ©Coca-Cola

De Gentse productievestiging van de drankengroep kon sinds 2015 al op meer dan 100 miljoen euro aan investeringen rekenen.

Coca-Cola European Partners, de internationale groep die dranken van het Amerikaanse concern Coca-Cola bottelt, investeert 27,9 miljoen euro in haar Gentse vestiging. Daar worden al een halve eeuw producten van Coca-Cola gefabriceerd en verdeeld. 

226,5 miljoen
Liter
Vorig jaar werd er 209,5 miljoen liter geproduceerd in Gent en de schatting voor dit jaar bedraagt 226,5 miljoen liter.

Het geld gaat naar een nieuwe bliklijn. Er zijn er in Gent al twee, met daarnaast ook een glaslijn en twee saplijnen. De werken voor de nieuwe productieketting, goed voor een snelheid van 120.000 blikjes per uur, starten in januari en zouden in het najaar afgerond moeten zijn.

Met het nieuwe project erbij kon Gent sinds 2015 al op 103 miljoen euro aan investeringen rekenen. Het extra geld verankert de fabriek, die helemaal werd vernieuwd, nog meer.

De productie- en distributievestiging in Gent is een van de zeven locaties van Coca-Cola European Partners in België. Vorig jaar werd er 209,5 miljoen liter geproduceerd en de schatting voor dit jaar bedraagt 226,5 miljoen liter. Er werken zo'n 400 mensen. Dagelijks vertrekken er 150 vrachtwagens naar klanten en andere lokale distributiecentra. Ruim 70 procent van de dranken van Coca-Cola die in België worden geconsumeerd, wordt ook in ons land geproduceerd.

Recyclage

Volgens Coca-Cola gaan de investeringen in de bottelarij hand in hand met het stimuleren van duurzaam gedrag bij de consument. Zo wil Coca-Cola 100 procent van zijn verpakkingen terughalen tegen 2025 en ze recycleren, in de strijd tegen zwerfvuil. 'Tegen 2025 willen we dat elke plastic fles die we op de markt brengen, gemaakt is van 50 procent gerecycleerd materiaal', zegt Etienne Gossart, de directeur België-Luxemburg van Coca-Cola European Partners.

Tegen 2025 willen we dat elke plastic fles die we op de markt brengen, gemaakt is van 50 procent gerecycleerd materiaal.
Etienne Gossart
Directeur België-Luxemburg Coca-Cola

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die de Gentse fabriek dinsdag bezocht, noemt Coca-Cola daarmee een van de trekkers van het recyclageplan van de Vlaamse overheid in zijn sector. 'In het zomerakkoord besliste de Vlaamse regering om 95 procent van alle huishoudelijke drankverpakkingen in te zamelen tegen 2025. Door samen een mentaliteitswijziging aan te moedigen werken we aan een schonere leefomgeving in Vlaanderen', zegt Bourgeois.

Coca-Cola laat ook tien vrachtwagens rondrijden met een recyclageboodschap, geeft op het einde van elke tv-spot een 'recycle me'-boodschap mee en zet diezelfde boodschap op de doppen van de plastic verpakkingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect