Advertentie

Coca-Cola op de thuistap

De drankengigant Coca-Cola heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Green Mountain Coffee Roasters, dat behalve een koffiebrander vooral een verdeler is van drankenapparaten voor thuis. In het vooruitzicht: een thuistapsysteem dat niet alleen koffie schenkt maar ook Coca-Cola, Sprite en andere frisdranken.

De samenwerkingsovereenkomst, die ook omvat dat Coca-Cola voor 1,25 miljard dollar (924 miljoen euro) een belang van 10 procent neemt in Green Mountain, wordt omschreven als een belangrijke ommekeer in de strategie van Coca-Cola, en een 'game-changer'.

De frisdrankengigant teert tot nu immers op tapsystemen voor de horeca, en blikjes en flesjes voor de consumptie die niet op café of restaurant gebeurt. Nu is het plan in samenwerking met Green Mountain, dat 90 procent van zijn omzet haalt uit de Keurig-drankentoestellen, om volgend jaar een thuistapsysteem op de markt te brengen waaruit ook de frisdranken van de Coca-Cola Company vloeien. Dat zal niet enkel in de markt gezet worden voor huishoudelijk gebruik, maar ook als oplossing voor kantoren.

Coca-Cola, en ook concurrenten als Pepsi of Dr Pepper Snapper, kijken al tien jaar aan tegen een daling van het frisdrankenverbruik in de VS en zijn op allerlei manieren op zoek om hun verkoop opnieuw op te krikken. Tot nu deed Coca-Cola dat vooral door via overnames zijn drankenportefeuille uit te breiden - denk aan Vitaminwater (de laatste grote overname uit 2007), kokoswater of exotische fruitsappen.

Cupjes

Keurig-toestellen zijn vergelijkbaar met Nespresso in die zin dat ze met cupjes werken om kop per kop dranken te brouwen. Vooral thee, koffie en warme chocolade, maar er is ook al een overeenkomst gesloten met Campbell Soup om oplossoepjes te kunnen aanbieden, en sommige machines kunnen ook al gekoelde dranken aan. Keurig pakt nu al uit met 'meer dan 200 variëteiten'.

De thuistappers die ook bruisende dranken aankunnen, worden verwacht 'in boekjaar 2015', dat bij Green Mountain eind september van dit jaar start. Ze moeten de concurrentie aangaan met de toestellen van onder meer SodaStream, dat nu de marktleider is in frisdrankmachines voor thuisgebruik. 

Na het nieuws steeg de koers van Green Mountain Coffee Roasters gisterenavond in de nabeurshandel met 41 procent, en die van Coca-Cola met 1,1 procent. SodaStream daarentegen kreeg een tik van 7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud