Coca-Cola verbreekt samenwerking met AB InBev

©Bloomberg

Coca-Cola wil niet dat AB InBev in zijn opdracht frisdrank maakt, verpakt en verdeelt in 12 Afrikaanse landen.

The Coca-Cola Company wil het 57 procent-aandeel van de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev in Coca-Cola Beverages Africa kopen. Dat bedrijf maakt de frisdranken van Coca-Cola voor 12 Zuid- en Oost-Afrikaanse landen. Zowat 40 procent van alle Coca-Cola, Sprite en Fanta die op het continent wordt verkocht, komt uit de fabrieken van Coca-Cola Beverages Africa. Het bedrijf boekt 2,9 miljard dollar omzet.

Het nieuws komt er een dag na de overname van de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller door AB InBev. Het waren de Zuid-Afrikanen die in Afrika samenwerkten met Coca-Cola. Dankzij de overname vergaarde AB InBev het meerderheidsaandeel.

The Coca-Cola Company is de eigenaar van 's werelds meest bekende frisdrankenmerken zoals Coca-Cola, Fanta, Minute Maid en Sprite. Het bedrijf, dat wereldwijd actief is, verzorgt de marketing en maakt de concentraten die als basis dienen voor de frisdranken.

Maar het maakt de dranken niet zelf. Het maakt wel de concentraten die als basis dienen voor de dranken. De concentraten vertrekken vanuit de fabrieken van Coca-Cola naar tientallen partnerbedrijven over de hele wereld. Die lengen de concentraten, verpakken de frisdrank en verdelen ze naar winkels en horeca-zaken.

De Coca-Cola die u in België koopt, vindt zijn oorsprong in Ierland. Daar maakt Coca-Cola de concentraten voor zijn Belgische dranken. Nadien worden ze naar de fabrieken van het Britse bedrijf Coca-Cola European Partners gebracht in Wilrijk en Zwijndrecht. Daar worden ze aangelengd met water en verpakt.

Vaak controleert Coca-Cola een deel van de aandelen van de Coca-Cola-bottelaars. Zo bezit Coca-Cola 11 procent van Coca-Cola Beverages Africa en 18 procent van Coca-Cola European Partners.

11,3 procent van het Afrikaanse bedrijf is in handen van The Coca-Cola Company, dat wereldwijd de merkrechten van de dranken bezit en de concentraten maakt (zie kader), die nadien bij partners worden aangelengd en zo worden omgevormd tot frisdrank. 31 procent van het Afrikaanse bedrijf is in handen van de lokale familie Gutsche.

Andere partners

Coca-Cola geeft nu dus te kennen dat het liever niet samenwerkt met AB InBev. In het contract dat het in 2014 afsloot met SABMiller is een clausule opgenomen die Coca-Cola het recht geeft om een nieuwe partner te zoeken als een aandeelhouder van Coca-Cola Beverages Africa een nieuwe eigenaar zou krijgen.

'Coca-Cola heeft ervoor gekozen zijn recht om AB InBevs aandeel te vergaren uit te oefenen omdat het zijn langetermijnstrategie in de Afrikaanse markt wil implementeren met andere partners', laat het bedrijf weten.

Coca-Cola neemt dus duidelijk afstand van AB InBev. Experts sluiten niet uit dat AB InBev in de toekomst zal proberen Coca-Cola over te nemen. Het Amerikaanse frisdrankenbedrijf, dat 45 miljard dollar omzet boekt, is sinds de overname van SABMiller kleiner dan AB InBev, dat zo'n 60 miljard dollar omzet boekt. Bovendien wil AB InBev zijn omzet tegen 2020 opdrijven naar liefst 100 miljard dollar. Daarvoor zijn nieuwe grote overnames nodig en in de biersector lijken die niet meer realistisch, doordat AB InBev al een grote bierspeler is.

Een ander gevoelig punt is dat AB InBev in Zuid-Amerika frisdranken bottelt voor PepsiCo, de concurrent van Coca-Cola die onder andere Pepsi-cola en de limonade 7 Up maakt.

El Salvador

Toch verbreekt Coca-Cola de banden met AB InBev niet helemaal, want elders werken ze wel samen. Door de overname van SABMiller vergaarde AB InBev ook 20 procent van de aandelen in de Franse drankengroep Castel, die Coca-Cola-dranken maakt in een tiental Afrikaanse landen waar Coca-Cola Beverages Africa niet actief is. Ook werkt AB InBev via SABMiller samen met Coca-Cola El Salvador en Honduras. Maar de inwoners van die landen drinken amper één procent van de dranken die Coca-Cola in een jaar laat maken.

In de komende maanden zal Coca-Cola op zoek gaan naar een nieuwe partner voor de Afrikaanse bottelarij. Analisten geven in The Wall Street Journal aan dat mogelijke kandidaten het Griekse Coca-Cola Hellenic Bottling, het Mexicaanse Coca-Cola Femsa of het Amerikaanse Coca-Cola European Partners zijn. Dat laatste bedrijf bottelt de Coca-Cola-frisdranken voor onder andere de Belgische markt. Het heeft fabrieken in Wilrijk, Zwijnaarde en Chaudfontaine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud