Coöperatie Arla betaalt boeren superdividend na droogte

Arla heeft zijn thuisbasis in Denemarken en Zweden,maar heeft ook aangesloten boeren in Duitsland, het VK en de Benelux. ©AFP

Omdat heel wat boeren deze zomer getroffen werden door een warme en droge zomer beslist de zuivelcoöperatie om dit jaar zijn integrale winst uit te keren aan de aangesloten boeren.

Het Deense Arla is met een assortiment van melk, yoghurt, kaas en boter goed voor een omzet van 10 miljard euro. Het bedrijf is in handen van 12.500 boeren die hun melk aan het bedrijf leveren. In ons land zijn er 750 boeren aangesloten.

Door het warme en droge weer werden ook de melkveehouders getroffen. 'Het was voor hen moeilijker om aan voer te geraken en het was duurder. Dat zet hun inkomen onder druk', verklaarde Arla-CEO Peter Tuborgh.

Het bedrijf, een concurrent van voedingsreuzen als Danone en Nestlé, besliste daarom om hen financieel bij te staan. In plaats van slechts een deel van de winst als dividend uit te keren, zal de winst nu volledig worden verdeeld onder de aangesloten boeren. Het zal naar schatting gaan om 310 miljoen euro.

Vorig jaar werd een dividend uitgekeerd van 127 miljoen euro, ruim 40 procent van de nettowinst van 321 miljoen euro.

Brexit

In de eerste jaarhelft zakte de winst van Arla licht tot 120 miljoen euro door het zwakkere Britse pond. Omdat het bedrijf een kwart van zijn omzet in Groot-Brittannië maakt, wordt gevreesd dat een brexit 150 miljoen euro per jaar kost. Daarom lanceerde Arla al een kostenbesparingsprogramma dat 400 miljoen euro moet opleveren tegen eind 2020.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect