Crisis zorgt voor nieuwe overname in varkenssector
Een West-Vlaams varkensslachthuis neemt een concurrent over. Het is de zoveelste overname in een sector die al jaren geteisterd wordt door moordende concurrentie.
De varkensslachter Debra uit Tielt neemt zijn sectorgenoot Goossens uit Waregem over. De groep gaat voort onder de naam Debra Meat. Debra-CEO Thomas De Roover De Brauwer blijft de topman van het bedrijf, dat goed is voor 250 miljoen euro omzet. Winstcijfers geeft het bedrijf niet vrij. Jaarlijks zal Debra zo’n twee miljoen varkens slachten. In totaal worden er in ons land jaarlijks zo’n 11 miljoen varkens geslacht. De twee bedrijven hebben op dit ogenblik respectievelijk 250 en 134 medewerkers (voltijdsequivalenten) in dienst.
‘In onze sector is de concurrentie hevig en slaan veel bedrijven de handen in elkaar’, verklaart De Roover De Brauwer de overname. ‘65 procent van onze omzet boeken we dankzij export, vooral naar Duitsland en Polen, maar ook naar Zuid-Korea. Door de handen in elkaar te slaan met Goossens willen we de concurrentie met de grote Europese en Amerikaanse bedrijven de baas kunnen.’
Handelsboycot
De consolidatiegolf in de sector is niet nieuw. Een jaar geleden smolten de slachtgroepen Covalis en Westvlees al samen tot Belgian Pork Group. Zo ontstond een marktleider die 800 miljoen euro omzet boekt en 4 miljoen varkens slacht. Ook concurrenten Noordvlees en Vanden Avenne kondigden een samenwerking aan. Samen slachten ze 2 miljoen varkens.
De varkenssector verkeert al jaren in crisis. De gemiddelde varkensboer is tegenwoordig verlieslatend door een overaanbod op de markt. De Belgische varkenssector voert een groot deel van zijn vlees uit naar het buitenland, maar komt daar grote buitenlandse bedrijven tegen. De sector kreeg in 2014 een extra harde klap toen Rusland vanwege de oorlog met Oekraïne een handelsboycot tegen Europa afkondigde. Sindsdien zoeken de varkensslachters verwoed naar nieuwe afzetmarkten. De afgelopen jaren sloten Belgian Pork Group en Noordvlees Van Gool bijvoorbeeld exportdeals met China.
Meest gelezen
- 1 Delhaize telt ruim 1.000 winkels na overname Louis Delhaize
- 2 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 3 Pensioenstaking: 'Je moet het geld ergens halen, maar dat is niet mijn probleem'
- 4 5 favoriete aandelen van Pascale Nachtergaele: 'Deze zorgvastgoedspeler noteert met een korting van 25 procent'
- 5 30.000 betogers in Brussel: brandweer valt politie aan, Vooruit-delegatie loopt mee