Advertentie

Danone-baas aangeschoten wild bij activistische beleggers

Emmanuel Faber krijgt kritiek voor de manier waarop hij Danone door de coronacrisis loodst. ©REUTERS

De positie van Danone-topman Emmanuel Faber komt nog meer onder druk nu een tweede grote activistische aandeelhouder veranderingen eist in het management van de Franse zuivel- en watergigant.

De 57-jarige Franse manager, die al sinds 2014 aan het hoofd van Danone staat, ligt al een hele tijd onder vuur voor de manier waarop hij de Franse multinational door de coronacrisis loodst. De pandemie weegt vooral op de omzet in de Europese zuivel- en watertak.

Nadat Danone afgelopen herfst zijn eerdere winstverwachtingen had getemperd, kondigde Faber een nieuwe strategie aan die het bedrijf crisisbestendiger moet maken. Faber wil 2.000 banen schrappen en het productaanbod selectiever maken. Hoe Danone in 2020 heeft gepresteerd, moet volgende week vrijdag duidelijk worden. Dan publiceert het bedrijf zijn jaarresultaten.

De koerswijziging van Faber volstond niet om de beleggers te overtuigen. De afgelopen maanden daalde de koers van het Danone-aandeel met zo'n 26 procent. Vergelijk dat met de koers van concurrent Nestlé : - 7 procent.

Superster laat steken vallen

Danone belandt nu op de radar van beleggingsfondsen die aansturen op grondige veranderingen. Midden januari bleek dat het Londense Bluebell Capital een belang had genomen in Danone en dat Faber er weg wilde.

Nog geen maand later zegt het Amerikaanse Artisan Partners een belang van 3 procent te hebben opgebouwd in Danone. Daarmee zou het de derde grootste aandeelhouder van de Franse groep zijn. Volgens Artisan laat Danone op meerdere terreinen steken vallen. Het bedrijf geldt dan wel als een van de 'supersterren' van de voedingsindustrie, de voorbije jaren werd volgens Artisan veel te weinig geïnvesteerd in marketing en innovatie.

Onafhankelijke bestuurders

Tegelijk stelt Artisan dat het bestuur van Danone niet onafhankelijk genoeg is. Ook de taken van topman Faber moeten worden herbekeken. Faber is zowel CEO als voorzitter van Danone. Volgens Artisan zou hij die duojob niet mogen uitoefenen.

Artisan, een fonds met bijna 130 miljard euro onder beheer, is niet aan zijn eerste veldtocht bezig als activistische aandeelhouder. Eerder had het bedrijf al zijn pijlen gericht op de farmagroep Johnson & Johnson en op de engineeringspecialist en robottenbouwer ABB.

Om te achterhalen hoe het beter kan bij Danone, heeft Artisan de hulp ingeroepen van Jan Bennink. De Nederlandse manager kent Danone door en door. Nadat hij de babyvoedingsproducent Numico aan de Fransen had verkocht, bleef hij jarenlang aan boord bij Danone om er de zuiveldivisie te leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud