Danone Rotselaar maakt nu ook lepelyoghurt

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) opent de nieuwe productielijnen. ©rv

Vanaf nu maakt de Danone-fabriek in Rotselaar niet alleen drinkyoghurt, maar ook klassieke yoghurt in potjes. Die zal voorlopig niet te koop zijn in België, want ze worden geëxporteerd.

Naast de tien productielijnen voor de drinkyoghurts Actimel, Danonino en Danacol in de Danone-fabriek in het Vlaams-Brabantse Rotselaar, draaien sinds donderdagochtend ook twee productielijnen voor de yoghurt van de merken Activia en Vitalinea.

6,2 miljoen potjes

Het volume yoghurt dat de fabriek maakt, zal als de machines in 2016 op kruissnelheid draait, stijgen met 40 procent. Nu al lopen er elke dag 5 miljoen yoghurtpotjes van de band. Dat worden er binnenkort 6,2 miljoen. Het vernieuwingsproject vergt een investering van 13,5 miljoen euro.

Danone bouwde de nieuwe installatie om niet meer afhankelijk te zijn van één type product. De verkoop van drinkyoghurts heeft namelijk harde tijden achter de rug. Enerzijds was er de economische crisis, maar ook de Europese Commissie maakte het producenten van yoghurtdrankjes zoals Actimel of concurrent Yakult moeilijk.

Niet goedgekeurd

In 2011 besliste de Europese Commissie dat producenten van probiotica - waaronder yoghurtdrinks - moesten bewijzen dat hun drankjes de gezondheid wel degelijk verbeteren, zoals ze beweerden in hun reclamecampagnes. De aanvragen van onder andere Actimel werden niet goedgekeurd. 'We steunden de Europese Commissie in zijn vraag om de gezondheidswaarde te bewijzen, maar de Commissie heeft veel te laat gecommuniceerd en de dossiers moesten heel veel details bevatten. Voor farmaceutische bedrijven was het daardoor makkelijker dan voor voedingsbedrijven', zegt Kris Geeraert, de directeur van Danone Benelux.

Door de crisis en de strengere regels daalde de vraag naar Actimel, waardoor de fabriek in Rotselaar 48 personeelsleden moest ontslaan. 'Zo'n scenario, waarbij we door afhankelijk te zijn van één product in de problemen komen, willen we in de toekomst vermijden', zegt Geeraert. 'Nu hebben we twee benen om op te staan: drinkyoghurt en lepelyoghurt.'

Hij benadrukt dat de productie van Actimel en andere drinkyoghurts op peil blijft. 'De vraag naar Actimel groeit weer.'

Export

De nieuwe productielijnen zullen worden aangedreven door de huidige 370 personeelsleden. Nieuwe aanwervingen komen er voorlopig niet, maar Gevaert houdt er rekening mee dat er over enkele jaren wel extra personeel moet worden aangenomen. 'Toen we moesten herstructureren hebben we er rekening mee gehouden dat de lepelyoghurts eraan kwamen.'

De nieuwe yoghurttypes zullen overigens uitsluitend worden geëxporteerd. 'De potjes Vitalinea en Actimel die in de Belgische winkel liggen, komen vooral uit Frankrijk en Duitsland, zoals dat al jaren het geval is', zegt Gevaert. De verklaring is dat die werkmethode istorisch gegroeid is en het niet makkelijk is om dat zomaar te veranderen. 'Extra melk is bijvoorbeeld moeilijk te vinden', zegt Gevaert. 'We kunnen niet plots 50 melkveehouderijen extra vinden in de buurt van de fabriek. Bovendien is het niet eenvoudig om de knowhow van de ene naar de andere fabriek te verhuizen. Een Spanjaard wil andere Activia eten dan een Noor.' Volgens de directeur is het wel de bedoeling dat de fabriek in Rotselaar op termijn ook voor de Belgische markt zal produceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud