Danone voorspelt moeizaam 2015

©Bloomberg

De Franse zuivelreus Danone heeft de verwachtingen over 2014 kunnen inlossen, ondanks een winstdaling met een vijfde. Voor 2015 verwacht het bedrijf flink wat tegenwind door wisselkoersschommelingen en de zwakke Europese economie.

Die factoren zouden er toe leiden dat de gerapporteerde omzet in 2015 lager zal uitkomen dan de 21,1 miljard euro die afgelopen boekjaar werd gehaald. Die komt overigens neer op een stijging met 4,7 procent in vergelijking met 2013, wat net uitkomt in de vooropgestelde vork van 4,5 tot 5,5 procent groei.

De operationele winst steeg met 3,7 procent tot 2,8 miljard euro. De factoren waarover Danone zich komend jaar zorgen maakte, laten nu al diepe sporen na in de winstcijfers. De gerapporteerde winst daalde met 20 procent tot 1,1 miljard euro. Onderliggend, en dus gezuiverd van die externe factoren, is er wel nog sprake van een winstgroei van 3,6 procent tot 1,6 miljard euro. Per aandeel blijft er 2,78 euro winst over, een toename van 2,5 procent in vergelijking met vorig jaar. Het brutodividend stijgt 3,4 procent tot 1,50 euro per aandeel.

Gezuiverd van externe factoren mikt het bedrijf komend jaar op een omzetgroei van 4 à 5 procent. De operationele marge zou 'licht' moeten groeien, eveneens op een voortgezette basis. Die houdt dus geen rekening met wisselkoersen, overnames of desinvesteringen.

'Danone verwacht dat de economische omstandigheden in het algemeen moeilijk en onstabiel zullen blijven, met fragiele en zelfs deflationaire consumententrends in Europa, opkomende markten die ondermijnd worden door volatiele wisselkoersen en moeilijkheden die specifiek zijn voor enkele grote markten', klinkt het in een persbericht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud