Grafiek van de dag

De bierkaart wordt almaar langer

©Mediafin

De opmerkelijke grafiek van de dag: Europese bierbrouwers

De tijd waarin alleen België, Tsjechië en Duitsland geroemd werden om hun lekkere bieren is voorbij. Ook andere Europese landen schaalden de kwaliteit van hun bier op. Zelfs biercafés in Belgische grote steden zetten een Estse stout, een Italiaanse IPA of een Britse sour ale op het menu.

Dat andere landen hun achterstand bijbenen, blijkt ook uit een nieuw rapport van Brewers of Europe, de Europese federatie van bierbrouwers. In heel wat landen stijgt het aantal brouwerijen fors.

In het Verenigd Koninkrijk waren in 2012 1.080 actieve brouwerijen. Vorig jaar waren dat er 2.030. Het aantal Franse brouwerijen ging van 503 naar 1.600. In Nederland steeg het aantal van 177 naar 699, en in Italië van 421 naar 874. Ook in eigen land blijft het aantal brouwers stijgen. Tussen 2012 en 2018 ging het aantal van 150 naar 304.

Kopzorgen

Dat is goed nieuws voor de consument, die meer keuze heeft. Voor de grote traditionele brouwerijen leiden de nieuwkomers tot kopzorgen, want ze pikken klanten in. De Belgisch-Braziliaanse bierreus AB InBev reageerde daar de afgelopen jaren op door heel wat kleine brouwerijen over te nemen. Denk aan de Tripel Karmeliet-brouwer Bosteels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud